Съвети

Полезни свойства на етеричното масло от лавандула

5/5 - (4 votes)

За какво се използва етеричното масло от лавандула и какви са неговите полезни свойства?

Етеричното масло от лавандула е едно от най-популярните и универсални етерични масла в света. То има богата история на употреба, датираща от древността, заради нежния си аромат и многобройните полезни свойства и приложения. Етеричното масло от лавандула се използва за различни цели като ароматерапия, масаж и други форми на локално приложение.

Етеричното масло се извлича от растението лавандула, което е малък цъфтящ храст, който расте в умерен климат по целия свят. Името на храста идва от латинската дума “lavare“, която означава измиване. Смята се, че римляните му дават това име, след като откриват какво идеално допълнение е към тяхната вана е лавандулата.

Лавандулата принадлежи към семейство, наречено Lamiaceae – това е семейство мента.  Представителите на семейството често се използват в ароматерапията, благодарение на силния си аромат и лечебните им свойства. Двата най-често използвани вида лавандула в ароматерапията са Lavandula angustifolia (английска лавандула) и Lavandula dentata (френска лавандула).

Смята се, че най-качествено е френското масло от лавандула, получено от алпийски лавандулови насаждения. Българското лавандулово масло също е високо ценено и търсено в световен мащаб. То се характеризира с дълготраен и фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. От 2011 година България е призната като най-големия производител на лавандулово масло в света.

Състав и свойства на етеричното масло от лавандула

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат. Намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания.  Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол, кумарин и др. Най-ценният от естерите  е линалилацетатът. В зависимост от условията на отглеждане на растението този естер варира от 30 до 60 %.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Ползите за здравето на етеричното масло от лавандула са следните:

  • Антисептични и противовъзпалителни свойства: Лавандуловото масло има силни антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства. Помага за лечение на рани, инфекции на кожата, гъбички и други кожни проблеми.
  • Успокояващо и релаксиращо действие: Лавандуловото масло има силно успокояващо и релаксиращо действие, което помага за намаляване на стреса, тревожността, безсънието и други нервни разстройства.
  • Мускулно-релаксиращо действие: Лавандуловото масло може да помогне за намаляване на мускулното напрежение и болка. То може да се използва за лечение на главоболие, мигрена, болки в гърба, мускулни спазми и други мускулни проблеми.
  • Имуностимулиращо действие: Лавандуловото масло укрепва имунната система и се използва за лечение на настинки, грип и други инфекции.
  • Подобряване на храносмилането: Лавандуловото масло действа добре на храносмилането и намаляване на спазмите в стомаха.
  • Диуретично действие: Лавандуловото масло стимулира отделянето на течности.
  • Хормонално балансиране: Лавандуловото масло спомага за балансиране на хормоните и облекчаване на симптомите на ПМС и менопауза.
  • Облекчаване на симптомите на респираторни заболявания: Лавандуловото масло облекчава симптомите на респираторни заболявания като възпаление на гърлото, грип, катар на горните дихателни пътища, ларингит и синузит.
  • Подобряване на състоянието на кожата: Лавандуловото масло действа много добре на състоянието на кожата, като я прави по-гладка, хидратирана и защитена от вредните влияния на околната среда.
  • Действа против насекоми: Лавандуловото масло има двойно действие срещу насекомите. То действа като репелент срещу тях и облекчава сърбежа след ухапване. Много от репелентите против комари в търговските мрежи съдържат лавандулово масло.

Приложение на етеричното масло от лавандула

Чистото етерично лавандулово масло се използва в различни форми, включително като ароматерапевтично масло, в гелове, лосиони, сапуни, бебешки продукти и свещи. Използва се също за приготвяне на чай, сиропи, ароматни напитки, инхалации, гаргари, масажи и компреси.

Аромотерапия чрез вдишване

Етеричното лавандулово масло най-често се използва в ароматерапията. Вдишването на маслото от лавандула е чудесен начин да се насладите на неговите предимства. Можете да използвате дифузер за етерично масло или да добавите няколко капки от маслото в купа с гореща вода и да вдишате парата.

Това е чудесен начин да се отпуснете и да се освободите от стреса след дълъг ден. Флоралният аромат на растението ще ви помогне да успокоите ума си, а противовъзпалителните му свойства ще допринесат за облекчаване на главоболието и ще насърчат спокойния сън.

Арома масаж

Лавандуловото масло е чудесен избор за арома масаж, тъй като помага за насърчаване на релаксацията и облекчаването на стреса. Освен това е известно със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, които помогнат за облекчаване на болките в тялото.

Преди да се използва при масаж, етеричното масло от лавандула трябва да се комбинира с базово масло, като масло от жожоба или масло от сладък бадем. Свободни сте да експериментирате! Като смесвате други етерични масла с вашето лавандулово масло освен, че ще увеличите максимално неговите ползи, ще получите и уникален аромат!

Локално приложение

Етеричното масло от лавандула може да се прилага и локално върху кожата. Често се използва за лечение на рани и изгаряния, а също се добавя и към вана или ваничка за крака. Можете да го използвате в компрес или да го добавите към крем или лосион.

Когато лавандулово масло се прилага локално, то трябва да се разрежда с базово масло, като масло от сладък бадем или масло от жожоба.

Арома възглавница за релаксация

Ако търсите начин да се насладите на релаксиращите свойства на етеричното масло от лавандула, докато спите, можете да опитате да направите лавандулова мъгла за възглавница. Просто добавете няколко капки лавандулово масло към дестилирана вода и напръскайте възглавниците си преди лягане. Флоралният аромат ще ви помогне да успокоите и отпуснете ума си, докато се унасяте в по-спокоен, регенериращ сън.

Както всяко друго вещество, така и етеричното масло от лавандула може да предизвика странични ефекти, когато се използва неправилно.

Някои от потенциалните странични ефекти са:

Главоболие: Лавандуловото масло може да причини главоболие, когато се използва в ароматерапията. Това обикновено се дължи на факта, че е силно и трябва да се разреди преди употреба.

Кожно дразнене: Етеричното масло от лавандула може да причини дразнене, когато се прилага локално върху кожата. Затова е важно да се разрежда преди да се използва по този начин.

Сънливост: Това масло може да предизвика сънливост, когато се използва в ароматерапията. Ако шофирате, работите с тежки машини или попадате в ситуации, в които трябва да сте нащрек, най-добре е да избягвате използването му.

Алергична реакция: Някои хора могат да развият алергична реакция към него. Ако почувствате някакви неблагоприятни ефекти след употреба на етеричното масло от лавандула, незабавно преустановете употребата му и се консултирайте с лекар.

Ако получите нежелани реакции от етеричното масло от лавандула, трябва незабавно да спрете да го използвате. Ако страничният ефект е сериозен или не изчезва, важно е да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Как да разпознаете качествено етерично масло от лавандула?

За да разпознаете качествено етерично масло от лавандула, можете да обърнете внимание на следните характеристики:

Цвят: Истинското етерично масло от лавандула е безцветно или има леко синкав оттенък. Ако маслото е изключително наситено или има ярък цвят, това може да бъде признак за добавки или замърсители.

Аромат: Лавандуловото масло трябва да има характерния аромат на лавандула – свеж, цветен и успокояващ. Изпробвайте маслото и ако усещате нещо различно или неприятно, това може да бъде признак за нискокачествено масло.

Прозрачност: Качественото лавандулово масло е обикновено прозрачно. Ако е мътно или съдържа видими частици, това може да бъде индикация за замърсено масло, което не е 100 % натурално.

Бутилка: Маслото трябва да се съхранява в тъмна бутилка, за да се предпази от влиянието на светлината. Освен това, бутилката трябва да бъде здраво затворена и да има пипета или капачка, които предотвратяват изпаряването и замърсяването на маслото.

Източник и маркировка: Проверете източника на маслото и маркировката на опаковката. Надеждните производители ще предоставят информация за произхода и методите за добив на маслото.

Винаги е препоръчително да закупувате етерични масла от утвърдени и надеждни марки, които се грижат за качеството на своите продукти.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Какви са основните свойства на етеричното масло от лавандула?

Етеричното масло от лавандула има успокояващи и антисептични свойства. То се използва за подобряване на съня, намаляване на стреса и като средство за лечение на различни кожни проблеми.

Как се използва етеричното масло от лавандула?

Маслото може да се използва чрез дифузер, като добавка към ваната, като масажно масло или като добавка в козметични продукти. Желателно е да бъде разредено с базово масло преди нанасяне върху кожата.

Има ли някакви противопоказания за използване на етерично масло от лавандула?

Всеки трябва да направи тест за чувствителност преди употреба. Не се препоръчва за бременни жени, малки деца или хора с алергии към лавандула.

Може ли етеричното масло от лавандула да се консумира вътрешно?

Не се препоръчва да се консумира етерично масло без консултация с квалифициран здравен специалист, тъй като то е изключително концентрирано и може да бъде вредно при големи количества.

Как да разпознаем качественото етерично масло от лавандула?

Качественото масло е безцветно или с леко синкав оттенък, има характерен сладък, цветен аромат и трябва да бъде 100% чисто, без добавки или разтворители.

Виж още

Лечение с етерични масла

Radostin Valeov

Етерични масла за масаж

Radostin Valeov

Шишенца за съхранение на етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X