Съвети

Магазин за етерични масла

4.8/5 - (6 votes)

Магазин за етерични масла – продукти за здраве, красота и ароматерапия

Магазинът за етерични масла е мястото, където можете да намерите голямо разнообразие от етерични масла, както и продукти за тяхното използване.

Етеричните масла намират своето приложение и в козметиката, в продуктите за грижа за кожата, както и в натуралните препарати за почистване. Открити са стотици различни видове етерични масла и всяко едно от тях има своите уникални качества.

Самото масло често пъти бива кръщавано на растението, от което е извлечено. Маслата могат да бъдат именувани и спрямо специфичните химични съединения, които се съдържат в тях. Често пъти на пазара могат да се намерят и комбинации от няколко различни вида етерични масла.

Етеричните масла са летливи съединения. Това означава, че маслата се изпаряват много лесно. За разлика от тях, глицеридните масла като слънчогледовото масло, например, не се изпаряват с такава лекота. И именно тази летливост прави етеричните масла важна и неразривна част от ароматерапията. Маслата биват лесно изпарявани и освобождавани във въздуха, като след тях не остава абсолютно нищо.

Защо се произвеждат етеричните масла?

Етеричните масла са остатъчен продукт на метаболитните процеси, протичащи вътре в растението. Известно е, че растенията „произвеждат“ тези етерични масла, за да са им в помощ при растежа и оцеляването им.

Различните растения произвеждат различни етерични масла в зависимост от климата, околната среда и хищниците, които се намират в хабитата на дадено растение. Например, дадено растение може да произведе етерично масло, което има свойството да отблъсква бръмбари и други вредители по растенията. Етеричните масла могат да съдържат и метаболити, които са отровни за други растения. Това е нещо, което предотвратява борбата за достъп до слънчева светлина, вода и хранителни вещества в почвата.

В някои случаи, хората използват етерични масла по същата причина, по която ги използва и конкретното растение. Евкалиптовото дърво „произвежда” масло с мощни антигъбични свойства. Това масло спомага растението да бъде защитено от появата на гъбички и потенциално опасни микроби. Хората могат да извлекат това масло и да го използват за същото нещо. Понастоящем етеричното масло от евкалипт намира широко приложение в натуралните почистващи препарати за баня.

Физиологичните ползи от което и да е етерично масло са директно свързани с химичните съединения, намиращи се в това масло. Напълно възможно е две различни етерични масла да имат много близки по вид свойства. Химичният състав на някои масла е прост, а на други – изключително сложен. Дървото агар, например, съдържа повече от 150 различни химични съединения.

Някои растения могат да „произведат” много различни етерични масла в зависимост от това къде биват култивирания. Босилекът, който расте в Европа може да съдържа големи количества линалол и естрагол, докато босилекът, култивиран в Австралия – не. Това оказва влияние върху аромата на босилека, както и върху качеството на етеричното масло, съдържащо се в него. Именно поради тази причина е важно да се проверява кой е източникът на етеричното масло, което ви интересува да си купите. Както и да се уверите, че растението е било култивирано в идеалната локация. Коя локация е идеална зависи от вида на самото растение.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Какви са ползите от употребата на етерични масла?

Етеричните масла са концентрирани течности, извлечени от растения, дървета, кора, цветя, корени или семена. Те имат уникални аромати и лечебни свойства и са изключително ефективни в борбата с редица здравословни проблеми. Използват се за:

Облекчаване на болката

Редица химични съединения, намиращи се в етеричните масла, доказано притежават мощни анестетични и аналгетични свойства. Това означава, че те имат потенциала да служат като мощно обезболяващо средство. Тази полза от етеричните масла може да се почувства след вдишването им или след локалното приложение на даденото масло върху болезненото място. 

B-кариофиленът, например, е терпен, който притежава обезболяващи свойства. Доказал се е като най-ефикасен при локално приложение. Той има отличителен пиперлив аромат и се съдържа в най-големи количества в етеричното масло от подправката карамфил. Може да бъде намерен и в маслата от розмарин и хмел.

Други етерични масла, които доказано облекчават болката са тези от лавандула и джинджифил. Маслата могат да се използват и в комбинация с някои лекарства, за да се постигне максимално добър ефект.

Намаляват стреса и безпокойството

Стресът оказва своето негативно влияние върху почти всички органи и системи в човешкото тяло. Той е свързан с няколко на брой много сериозни заболявания. Това са диабетът, сърдечните заболявания и депресията. Етеричните масла, в комбинация с лекарства или йога, могат да бъдат мощен инструмент в борбата с безпокойството и стреса.

Линалолът е един от често срещаните в етеричните масла терпени. Най-характерното му свойство е способността му много ефективно да намалява нивата на стреса и безпокойството. Едновременно с това демонстрира много силни антидепресантни качества. Също така притежава седативни, анксиолитични и антиконвулсантни качества. Най-много линалол се съдържа в ментовите растения, цитрусовите плодове и растенията от семейство Lauraceae.

Помагат при безсъние

Инсомнията (безсънието) може да се окаже изключително трудна за лечение без намесата на силни медикаменти. А тези медикаменти могат да бъдат опасни за общото ви здравословно състояние. Могат да доведат и до пристрастяване. И тук идва ролята на етеричните масла. Те са безопасни и натурални, а в същото време вършат чудесна работа в борбата с безсънието.

Лайката е едно от най-добре познатите седативни средства на света. Много хора я консумират редовно под формата на чай. Етеричното масло от лайка, когато бъде вдишано, има дори още по-силен ефект. Идеално е за приложение преди сън – действа отпускащо и успокоява, като ви помага да заспите бързо и лесно.

Това са само част от причините, заради които си струва да използвате етеричните масла. Други ползи от тях са повдигането на жизнения тонус, облекчаване симптомите на алергиите, подобряване на настроението и преодоляване респираторните проблеми. И най-хубавото е, че човекът продължава да открива все нови и нови ползи от растителните етерични масла, които са полезни за цялото човечество.

Красота

Етеричните масла могат да се използват за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите.

Аромотерапия

 Етеричните масла могат да се използват за създаване на приятна и релаксираща атмосфера.

Ето някои от продуктите, които можете да намерите в магазин за етерични масла:

 • Етерични масла: Етеричните масла се предлагат в голямо разнообразие от сортове, всеки със своите уникални свойства. Някои от най-популярните етерични масла включват лавандула, мента, чаено дърво, евкалипт и розмарин.
 • Базови масла: Базовите масла са неетерични масла, които се използват за разреждане на етерични масла. Те също така могат да се използват за масаж и други цели. Някои от най-популярните базови масла включват жожоба, кокосово масло, бадемово масло и масло от авокадо.
 • Дифузери и лампи за ароматерапия: Ароматерапевтичните дифузери и лампи се използват за разпространение на етерични масла във въздуха. Те са чудесен начин да се насладите на ароматите на етеричните масла и да получите техните ползи за здравето. Някои от най-популярните видове арома дифузери включват дифузери с филтър и вентилатор, микродифузери и ултразвукови дифузери.

Когато избирате магазин за етерични масла, е важно да вземете предвид следните фактори:

 • Качество: Етеричните масла могат да бъдат с високо или ниско качество. Висококачествените етерични масла са получени чрез студено пресоване или парна дестилация и са сертифицирани за чистота и безопасност.
 • Разнообразие: Уверете се, че магазинът предлага голямо разнообразие от етерични масла, от които да избирате.
 • Цена: Етеричните масла могат да варират значително по цена. Важно е да сравните цените на различните магазини, преди да направите покупка.
 • Обслужване: Магазинът за етерични масла, който избирате, трябва да предоставя добро обслужване на клиентите. Персоналът трябва да бъде добре информиран за продуктите и да може да ви помогне да изберете правилните етерични масла за вашите нужди.

Безопасност при използването на етерични масла

Етеричните масла са силни концентрати и трябва да се използват внимателно. Преди да използвате етерично масло, е важно да се консултирате с лекар или специалист по ароматерапия. Ето някои общи съвети за безопасност при използването на етерични масла:

 • Започнете с малки дози и постепенно увеличавайте дозата, докато достигнете желания ефект.
 • Разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги използвате върху кожата.
 • Не използвайте етерични масла върху чувствителни зони на кожата или очите.
 • Не използвайте етерични масла вътрешно, без да се консултирате с лекар.

Следвайки тези съвети, можете да се насладите на ползите от етеричните масла, като същевременно се предпазвате от потенциални рискове.

От къде можете да закупите етерични масла?

Ако се интересувате от използването на етерични масла за здраве, красота или ароматерапия, посетете магазин за етерични масла и ароматерапия или магазин за био продукти. Персоналът на магазина ще може да ви помогне да изберете правилните етерични масла за вашите нужди и да ви даде съвети за тяхното безопасно и ефективно използване.

В аптеките можете да намерите етерични масла на различни марки и цени. Те обикновено се предлагат в малки бутилки от 10, 30 или 50 мл.

В онлайн магазините също ще откриете широк избор от етерични масла на различни марки и цени. Те често предлагат и отстъпки и промоции.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Откъде мога да закупя етерични масла?

Можете да намерите етерични масла в аптеки, магазини за здраве и красота, онлайн магазини, както и в специализирани магазини за натурални продукти.

Как да съм уверен, че етеричните масла, които закупувам, са качествени?

Избягвайте маслата със съмнителен произход. Изследвайте марката, проверявайте рецензии и се уверете, че маслата са 100% чисти, без добавки или разреждащи съставки.

Какъв е процесът на добив на етерични масла?

Етеричните масла се добиват чрез парна дестилация или студено пресоване на цветове, листа, корени и плодове.

Как да съхранявам етерични масла?

Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина. Затегнете добре капачката, за да предотвратите окисление.

Виж още

Домашен дестилатор за етерични масла

Radostin Valeov

Етерично масло от розмарин за коса

Radostin Valeov

Етерични масла при кашлица

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X