Съвети

Лечение с етерични масла

4.8/5 - (11 votes)

Етеричните масла – натурално лечение за различни заболявания

Етеричните масла представляват материализирани в течности аромати. Във вид на етерични масла ароматите имат по-голяма концентрация, по-удобни са за прилагане и дават възможност да оценим прелестта им. Те са природен продукт, който се получава от природни, растителни суровини чрез метода на парна дестилация. Могат да се получават и по механичен начин, чрез пресоване (например маслата от цитруси) или чрез екстракция. Използват се в три промишлени отрасъла: козметикa и парфюмерия, кулинария и като ароматерапевтични и лекарствени средства. Чистите масла са високо концентрирани летливи вещества. Някои от тях съдържат витамини, минерали и естествени антисептици. Могат да се използват за лечение на стотици болести. Днес са известни около 200 различни етерични масла, които при правилно ползване имат силно изразено лечебно действие и нямат странични ефекти. Химическият състав на етеричните масла е много сложен. Броят органични и неорганични вещества, влизащи в състава на маслата, варира от 120 до 500  и е невъзможно да бъдат копирани по изкуствен, химичен път. Затова синтетичните масла нямат лечебните свойства на натуралните.

Как действат етеричните масла?

Всяко етерично масло  е многофункционално, тъй като е със сложен състав. Всички етерични масла имат бактерицидно, противовъзпалително и антисептично действие, като активно възстановяват и пазят здравето на кожата и косата. Имат био-енергийна активност и се отразяват благоприятно на нервната система, на емоциите и психическото здраве.
Всички етерични масла без изключение, при спазване на дозата и правилна употреба, не предизвикват зависимост и не нарушават физиологичните процеси в организма.


Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!


Методи за приложение на етеричните масла

  • Аромотерапия: Етеричните масла могат да се използват в дифузери или ароматни лампи, за да се разпространи техният аромат в околната среда. Това може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на съня.
  • Локално приложение: Етеричните масла могат да се нанасят директно върху кожата като компрес или чрез масаж, но е важно да се разреждат с базово масло, като кокосово масло или бадемово масло. Това ще помогне да се предотврати дразнене на кожата.
  • Вътрешно приложение: Някои етерични масла могат да се приемат вътрешно, но това трябва да се прави само под наблюдение на лекар или ароматерапевт.

Магията на ароматерапията с етерични масла

Ароматерапията е много стар метод за профилактика и терапия с прилагане на натурални етерични масла, въвеждани  в организма през дихателните пътища, кожата и лигавиците. Без да се отричат медикаментозните средства, можем да използваме редица безспорни преимущества на биологично активни растителни вещества в профилактиката и терапията на много патологични процеси.
Ароматерапията е част от световната медицинска практика. Тя е сложна терапевтична система която често се представя като дял от фитотерапията. Основният инструмент на ароматерапията се етеричните масла.
Хората отговарят на усещането за мирис на емоционално ниво много по-активно, отколкото на всяко друго усещане. Така например само един аромат може да отключи цяла серия от забравени спомени. В зоната от мозъка, асоциирана с мириса, се намират и механизмите, свързани с паметта. Обонятелните нерви са разположени в носната кухина и изпращат информация до онази част от мозъка, където са заложени паметта и емоциите. Тази част се свързва с друга част от мозъка – хипоталамус и свързаната с него хипофизна жлеза, управляваща хормоналната ни система. Така ароматите „отключват“ различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества. Ендорфините намаляват болката, а серотонинът спомага за отпускане и успокоение. Тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, реакцията при вдишване на аромата се предава незабавно. Обонянието е тясно свързана с лимбичната система на мозъка, която регулира хормонални и емоционални процеси.

Безопасна употреба на етерични масла

Не трябва да забравяме, че естествените продукти също могат да бъдат опасни, ако не ги прилагаме по правилен начин. Ароматерапията подпомага конвенционалното лечение на различни състояния. Активното лечение с етерични масла не трябва да продължава повече от 2 седмици. Желателно е комбинациите да се редуват, тъй като се получава пренасищане в организма. Въвеждането на етеричните масла трябва да става внимателно. Желателно е предварително да се направи тест за поносимост. Капнете капка от течността върху лакътната свивка и изчакайте за реакция (парене, зачервяване, обрив,подуване, сърбеж).

Правилно съхранение на етеричните масла

Етеричните масла трябва да се съхраняват в шишенца от тъмно стъкло с етикет, който съдържа латинското наименование на растението и инструкции за употреба. Съхранявайте ги плътно затворени на хладно място. Повечето са годни до 3 години. Цитрусовите са изключение, тъй като се използват не по-късно от 1 година.

Преди да използвате етерични масла за лечение на някакво заболяване или състояние е важно да се консултирате с лекар или ароматерапевт. Етеричните масла могат да бъдат безопасни за повечето хора, но те могат да причинят дразнене на кожата или други нежелани реакции при някои хора.

Как да използвате етерични масла за лечение на различни състояния:

  • За облекчаване на симптомите на настинка и грип: Етеричните масла от евкалипт, лимон, мента, градински чай и розмарин могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка и грип, като запушен нос, кашлица и главоболие. Добавете 10-15 капки етерично масло в дифузер или ароматна лампа. Можете също така да добавите 1-2 капки етерично масло от тези растения в топла вана или да направите инхалация с пара от гореща вода, в която сте добавили етеричното масло.
  • За намаляване на стреса и тревожността: Етеричните масла от лавандула, бергамот, жасмин и пачули могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността. Сложете 5-10 капки етерично масло от тези разстения в дифузер или ароматна лампа или пък ги добавете към масажно масло и си направете масаж.
  • За облекчаване на болката: Етеричните масла от мента, евкалипт, лайка и розмарин могат да помогнат за облекчаване на болката, причинена от мускулни спазми, главоболие, артрит и други състояния. Добавете 1-2 капки етерично масло към базово (кокосово или бадемово) масло, след което нанесете сместа върху болезнената област.
  • За лечение на кожни проблеми: За лечение на кожни проблеми като акне, екзема и псориазис, към базово кокосово или бадемово масло добавете 1-2 капки етерично масло от лавандула, чаено дърво, розмарин или мента. Нанесете сместа върху засегнатата област.
  • Други състояния: Етеричните масла могат да се използват и за лечение на други състояния, като нарушения на съня, храносмилателни проблеми, менструални болки и др.

Етеричните масла могат да бъдат мощен инструмент за подобряване на здравето и благосъстоянието. С внимателно използване те могат да помогнат за облекчаване на симптомите на различни заболявания и състояния.

Важно е да се отбележи, че етеричните масла не са заместител на традиционната медицина. Ако имате сериозно заболяване, е важно да се консултирате с лекар.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Могат ли етеричните масла да се използват непосредствено върху кожата?

Някои масла могат да се използват разредени с базово масло за масаж. Въпреки това, преди употреба е добре да направите тест за чувствителност и да се консултирате с професионалист.

Могат ли децата и бременните жени да използват етерични масла?

Някои масла могат да бъдат безопасни при правилно разреждане и умерено използване, но винаги е добре да се консултирате с лекар или специалист, особено при бременност и приложение върху деца.

Има ли възможни странични ефекти от употребата на етерични масла?

Някои хора могат да проявят алергични реакции, особено към конкретни масла. Винаги следва да се прави тест за чувствителност преди употреба.

Могат ли етеричните масла да се консумират вътрешно?

Само определени масла са подходящи за консумация и това следва да се прави под контрол на професионален терапевт или лекар.

Виж още

Дестилатор за етерични масла цена

Radostin Valeov

Етеричните масла – древното лекарство

Radostin Valeov

Етерично масло от розмарин за коса

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X