Съвети

Лампа за етерични масла

4.6/5 - (5 votes)

Как да изберете арома лампа за етерични масла?

Един от най-разпространените начини за използване на етеричните масла е чрез ароматерапията. Усещането за аромат може значително да повлияе на нашето емоционално, физическо и психическо здраве.

Възникване на ароматерапията

Етеричните масла са използвани за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели още от древните цивилизации на Китай, Египет, Гърция, както и от римляните и индианците, които са ги добавяли в козметиката, парфюмите и лекарствата.

Думата „ароматерапия“ се появява за пръв път в печатна книга през 1937 г. в труда на френския химик Рене-Морис Гатефосе. Книгата му се казва „Ароматерапия: растителни хормони, етерични масла“.

Гатефосе е известен с това, че е първият, който дефинира ароматерапията като наука за използването на етерични масла за подобряване на здравето и благосъстоянието.

В книгата си Гатефосе описва свойствата на много етерични масла, както и техните терапевтични приложения. Той също така предлага методи за безопасно и ефективно използване на етерични масла.

В днешни дни ароматерапията е доказан метод за лечение и профилактика на заболявания чрез прилагането на етерични масла. Доказани са и други ползи като намаляване на болката и тревожността, прилив на енергия и подобряване на краткотрайната памет, намаляване и успокояване дразненето и сърбежа при екземи, релаксация и много други.

Какво е арома лампа?

Арома лампа е устройство, използвано за дифузиране на етерични масла в атмосферата. Арома лампите се предлагат в различни форми и размери, но всички те работят по един и същ основен принцип. Водата се нагрява в резервоара на лампата, а етеричните масла се добавят към водата. Когато водата се нагрее, ароматът на маслото се изпарява и изпълва пространството.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Какви са ползите от арома лампите?

Арома лампите могат да се използват за различни цели, включително:

 • Ароматерапия: Етеричните масла могат да се използват за лечение на различни здравословни проблеми, като безпокойство, депресия, главоболие и проблеми със съня.
 • Подобряване на настроението: Някои етерични масла могат да помогнат за подобряване на настроението и нивата на енергия.
 • Създаване на релаксираща атмосфера: Арома лампите създават на релаксираща и спокойна атмосфера в дома.
 • Премахване на миризми: Етеричните масла могат да се използват за премахване на неприятни миризми от дома.

Видове лампи за етерични масла

Лампите за етерични масла са чудесен начин да разпръснете ароматни масла във вашия дом. Те са сравнително евтини, лесни за използване и може да ги намерите в различен стил и дизайн, така че да подхождат на вашия вкус и интериор.

Има два вида арома лампи:

– такива, които изпаряват смес от вода и маслата, посредством свещ, поставена под купа;

– и такива, които действат, благодарение на електрически и механични принципи.

Какъв е основният принцип на действие на лампите за етерични масла?

Арома лампа със свещ

Основният принцип на действие  е следният – във вдлъбнатинката на лампата се налива малко топла вода, в която се капват капки от етеричното масло или комбинация от масла и се запалва свещта под тях. Броят на капките зависи от големината на помещението – следвайте упътването на лампата или на етеричното масло. Постепенното изпаряване на маслото и отделянето на аромата в помещението става за сметка на подгряването на водата. Процедурата се извършва в добре проветрена стая при затворени врати и прозорци. Този вид арома лампи са подходящи за малки помещения.

Любопитен факт е, че в Япония чрез вентилационните системи се ароматизират работните помещения с лимон и розмарин, за да се подобри ефективността на служителите, особено в по-малко продуктивните следобедните часове.

Електрически арома лампи

Те работят с или без вода, в зависимост от модела. Арома лампите, понякога наричани и дифузери се използват за въздушна дифузия (разпрашаване) на етерични масла във въздуха. При тези лампи дифузията на етеричните масла става посредством ултразвук, без нагряване, което не променя състава на етеричното масло. Предимството на тези модели е, че работят при ниска температура на водата и няма опасност от пожар и изгаряне. Някои електрически арома лампи имат допълнителни функции, като овлажняване на въздуха в помещението, осветяване в различни цветове или самоизключване след изчерпване на етеричното масло в тях. Като недостатък, ако изобщо можем да говорим за недостатъци, е единствено по-високата цена на електрическите лампи. Дифузерите са подходящи за по-големи помещения.

Освен арома лампите има и други видове дифузери за етерични масла, като например:

Арома висулки 

Арома висулките са вид дифузер за етерични масла. Те обикновено се правят от порест материал, като теракота или лава камък, и се носят около врата като колие. За да използвате арома висулка, просто добавете няколко капки етерично масло върху медальона и оставете аромата да се разпръсне.

Арома висулките са чудесен начин да се насладите на ползите от етеричните масла, където и да отидете. Те могат да се използват за подобряване на настроението ви, за намаляване на стреса или за облекчаване на главоболие. Освен това арома висулките могат да бъдат стилен и модерен аксесоар.

Арома камъни

Арома камъните са порести камъни, които абсорбират етерично масло и го освобождават бавно. Използването на арома камъни е лесно. Просто добавете няколко капки етерично масло към камъка и го оставете да се абсорбира. След това можете да поставите камъка навсякъде, където искате да разпръснете аромата, като например на бюрото си, нощното шкафче, във ваната или в колата си.

Арома камъните се предлагат в различни форми и размери , а също така са изработени от различни материали, включително теракота, лава скала и дърво.

Как да изберете лампа за етерични масла?

 • Размер на помещението: За малки помещения са подходящи арома лампи и висулки. За по-големи помещения са подходящи дифузери.
 • Вид етерични масла: Някои лампи са по-подходящи за определени видове масла. Проверете инструкциите на производителя.
 • Бюджет: Арома лампите са най-евтини, следвани от висулките и дифузерите.

Лампите за етерични масла са чудесен начин да се насладите на ползите от ароматерапията. Когато избирате лампа, вземете предвид размера на помещението, вида етерични масла, които искате да използвате, и вашия бюджет. Не забравяйте да използвате етерични масла безопасно.

От къде да закупите арома лампа?

Арома лампите се предлагат на много места, както онлайн, така и във физически магазини. Може да закупите арома лампа от онлайн магазини за продажба на етерични масла или декорация, както и във физическите магазини за ароматерапия, био магазините и тези за продажба на подаръци.

Любопитно и полезно

Ако имате „щастието“ да живеете в регион, в който комарите са чести гости, просто капнете няколко капки цитронела и лимонова трева във вашата арома лампа и ще ги прогоните. Полезно е да знаете, че хлебарките не обичат евкалипт, а мухите – босилек. Етеричните масла от босилек, мента и розмарин пък са много подходящи за ученици, студенти и всички, които се нуждаят от по-добра концентрация. Ако ви прилошава при пътуване с кола, капнете няколко капки ментово масло в ароматизатора на колата или на кърпичка. Рибарите от години използват анасон, за да прикрият човешката миризма – просто капнете една – две капки анасонова масло на пръстите преди да поставите стръвта на кукичката си.

Съвети за безопасност при употреба на арома лампи

 • Съдът за изпарение не трябва да е твърде малък, в противен случай водата ще се изпари много бързо и маслото ще започне да гори.
 • Водата в лампата не трябва да ври, тъй като това ще промени качеството и въздействието на аромата.
 • Никога не оставяйте лампата със свещ да гори без надзор.
 • Консултирайте се с лекар преди да започнете арома терапия. Този вид терапия не е препоръчителен за прилагане върху малки деца, бременни и кърмещи жени.
 • Някои етерични масла могат да бъдат дразнещи за кожата и очите.
 • Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху кожата.
 • Дръжте етеричните масла далеч от деца и домашни любимци.
 • Не разпръсквайте етерични масла повече от 30 минути наведнъж.
 • Добре проветрете помещението след употреба.

Тези лампи са един невероятно добър вариант за подарък, който всеки заслужава. Независимо кой вид ще изберете – тези, които работят със свещ или електрическите, едно е сигурно вие ще пуснете чистата природа в дома си, ще получите облекчение, ще постигнете успокоение на духа, а при практикуване на източни практики дори можете да достигнете до нирвана.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Какво представлява арома лампа?

Арома лампата е устройство, предназначено за разпръскване на аромата на етерични масла в помещение.

Какви са ползите от арома лампите?

Подобряване на настроението: Етеричните масла могат да имат релаксиращо, стимулиращо или ободряващо действие.
Намаляване на стреса: Някои етерични масла могат да помогнат за намаляване на тревожността и стреса.
Подобряване на съня: Етеричните масла от лавандула, лайка и иланг-иланг са известни със своите успокояващи свойства.
Облекчаване на дихателни проблеми: Масл
ото от евкалипт и мента помага за отпушване на дихателните пътища.
Пречистване на въздуха: Някои етерични масла, като лимон и евкалипт, имат антибактериални и противовирусни свойства.

Как да избера арома лампа?

Вид: Решете какъв тип арома лампа предпочитате – с нагряване или без нагряване.
Размер: Изберете арома лампа с подходящ размер за помещението, в което ще я използвате.
Материал: Арома лампите се предлагат в различни материали, като керамика, стъкло и дърво.
Функции: Някои арома лампи имат таймер, подсветка или функция за автоматично изключване.

От къде да купя арома лампа?

Арома лампи можете да закупите био магазини, аптеки и онлайн магазини.

Виж още

Етерични масла за релаксация

Radostin Valeov

Етерични масла против кърлежи за кучета

Radostin Valeov

Етерични масла за пчели

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X