Съвети

Етерично масло против комари

4.8/5 - (5 votes)


Кои етерични масла са естествена защита срещу комари?

Комарите са досадни и понякога опасни насекоми, които могат да пренасят малария, вирусна треска Денга и други подобни сериозни заболявания. За да се предпазите от комари, можете да използвате различни средства, включително репеленти, мрежа против комари и инсектициди.

Факт е, че на пазара има огромно разнообразие от репеленти под всякаква форма и с всякакви съставки, но много от тях съдържат вредни химикали, които наистина не е добре да се озоват в тялото ви. Всички химикали, включително тези използвани при репелентите срещу насекоми, имат известна степен на токсичност.

За да сме спокойни за нас и близките, е важно да сме информирани и да подхождаме разумно към околната среда. Един от най-естествените, лесни и безопасни начини, по които можем да се предпазим от дребните насекоми, е чрез силата на етеричните масла, които отблъскват най-различни летящи и пълзящи животинки. Неслучайно, те съществуват в природата и с цел да предпазват растенията от набези, за да подкрепят по-нататъшното им съществуване. Някои етерични масла имат функцията да предотвратяват набезите, а други помагат за облекчаване на симптомите след ухапване като сърбеж, подуване, зачервяване. 

Етеричните масла са естествени репеленти срещу комари и други насекоми. Те са безопасни за употреба, но е важно да се използват внимателно, за да се избегнат нежелани реакции.


Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!


Как етеричните масла действат срещу комарите?

Комарите и кърлежите са привлечени от миризмите на кожата и въглеродния диоксид, който издишаме. Те също така използват топлина, движение и визуални сигнали, за да намерят възможен гостоприемник. Етеричните масла влияят на сетивата на насекомо, като мирис и вкус, за да не му позволят да намери човешки или животински гостоприемник.

Кои етерични масла са ефективни срещу комари?

Най-често използваните природни дарове, които са препоръчителни и ефективни за отблъскване на насекомите, са етерично масло от:

 • Цитронела – едно от най-ефективните етерични масла срещу комари. Цитронела работи толкова добре, защото маскира ароматите, които са привлекателни за насекомите. Това са именно въглероден диоксид и млечна киселина. Има свеж, цитрусов аромат, който е неприятен за комарите.
 • Евкалипт – има свеж, ментолов аромат и е със силно репелентно действие срещу комари;
 • Мента – Отличава се с остър хладен ментов аромат и силен пиперлив вкус. Ментовото масло е ценено, заради доброто си охлаждащо и болкоуспокояващо действие.
 • Карамфил – Карамфилът също се счита за едно от най-добрите етерични масла против комари и други неприятни насекоми. Има сладък, пикантен аромат.
 • Лавандула – Лавандулата не само ще ви даде приятен аромат на лятно спокойствие, но и ще ви помогне в борбата с комарите. А в случай на ухапване капка чисто етерично масло от лавандула, нанесена върху засегнатата област, бързо ще облекчи сърбежа и зачервяването.
 • Босилек – Етеричното масло от босилек е естествен репелент срещу комари и други насекоми. Линололът, основно вещество в етеричното масло от босилек, блокира способността на комарите да усещат въглеродния диоксид, който хората излъчват. Това е един от основните фактори, които привличат комарите към хората.

Комбинирането на етеричните масла работи дори по-добре от индивидуалната им употреба, тъй като различните летливи агенти влияят на рецепторите на комарите и насекомите по различни начини. Разтварянето на маслата в нелетливи базови масла като кокосово, бадемово, авокадо, зехтин и др. удължава ефекта на репелента . Също така добър начин за предпазване от комари вкъщи е и използването на етерични масла и в дифузер.

Как да използвате етерични масла като защита срещу комари?

 • Мажете се с етерично масло – добавете няколко капки етерично масло към базово масло, като кокосово, жожоба или бадемово масло. След това нанесете сместа върху откритите части на тялото си.
 • Направете си домашен спрей против комари – напълнете вода в спрей бутилка и добавете няколко капки етерично масло. Разклатете добре и напръскайте откритите части на тялото си.
 • Използвайте етерични масла в дифузер – добавете няколко капки етерично масло към дифузер и го включете. Така ще разпръснете аромата на етеричното масло в околната среда, което ще отблъсне комарите.

Безопасност

Етеричните масла са безопасни за употреба, но е важно да се използват внимателно, за да се избегнат нежелани реакции. Ето някои съвети за безопасност при използване на етерични масла против комари:

 • Не използвайте етерични масла върху наранена или раздразнена кожа.
 • Ако имате чувствителна кожа, започнете с малко количество етерично масло и след това наблюдавайте за признаци на алергична реакция.
 • Не използвайте етерични масла при деца под 3-годишна възраст.
 • Не използвайте етерични масла върху очите, носа или устата.

Етеричните масла са естествен и безопасен начин да се предпазите от комари. Използвайте ги внимателно и спазвайте инструкциите за безопасност, за да се насладите на лятото без досадните насекоми.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Кои са най-популярните етерични масла за борба с комари?

Най-ефективните масла срещу комари включват цитронела, лавандула, чаено дърво, евкалипт и мента. Тяхната комбинация предоставя силно отблъскващо действие.

Защо да избера етерични масла пред химически репеленти за комари?

Етеричните масла предоставят естествено решение без вредни химикали, често срещани в комерсиалните продукти. Те са приятни за употреба и не представляват риск за здравето.

Как да приготвя смес от етерични масла за отблъскване на комари?

Смесете няколко капки от различни етерични масла, като цитронела, лавандула и чаено дърво, с базово носещо масло. Нанесете тази смес върху кожата или я използвайте като спрей за стаи.

Има ли специални съвети за безопасно използване на етерични масла при отблъскване на комари?
Винаги следвайте препоръките за дозиране и разреждане на маслата. Предпазете се от контакт с очите и внимавайте с употребата им при хора с чувствителна кожа.

Мога ли да добавя етерични масла в други продукти, като лосиони или спрейове, за по-лесно прилагане?

Да, добавянето на етерични масла в базови продукти като лосиони, спрейове или гелове може да улесни приложението и да предостави допълнителна хидратация на кожата.

Виж още

Етерични масла при кашлица

Radostin Valeov

Oт къде да си купя етерични масла

admin

Лечение с етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X