Съвети

Етерични масла против кърлежи за кучета

4.7/5 - (3 votes)

Домашен репелент с етерични масла против кърлежи: Естествена защита за вашето куче

Кърлежите са досадни паразити, които не само дразнят кучетата, но и могат да пренасят опасни заболявания. Традиционните методи за борба с кърлежи, като химически репеленти и каишки, често съдържат вещества, които могат да бъдат силно токсични за вашите домашни любимци. Ето защо е желателно да използвате естествени репеленти, базирани на етерични масла и хидрозоли. Те активно отблъскват паразитите и за разлика от химическите средства, спомагат за подобряване на общото благосъстояние на вашето куче.

Как действат етеричните масла?

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които притежават репелентни свойства. Някои масла, като например лавандула, евкалипт и лимонена трева, са доказано ефективни в отблъскването на кърлежи. Тези масла маскират естествения аромат на кучето, който привлича кърлежите, и дразнят обонянието им, правейки гостоприемника непривлекателен.

Задължително използвайте репеленти по време на пиковия сезон на насекоми: пролет (март-май) и есен (от средата на август до ноември), когато кърлежите и комарите (основните виновници) са най-активни. По този начин ще осигурите максимална защита. Но не забравяйте, че ефективните ежедневните прегледи за кърлежи са най-добрата превенция.

Безопасни ли са етеричните масла за домашни любимци?

Етеричните масла са силно концентрирани, богати на активни природни вещества. Те се абсорбират бързо както през устата и носа, така и през кожата и след това се метаболизират в черния дроб. Използвани неправилно, могат също да доведат до промени в поведението, неблагоприятни ефекти върху централната нервна система и дихателни проблеми. Най-застрашени са домашните животни с респираторни проблеми или свръхчувствителност. Но когато се използват правилно, при съобразяване с препоръките на специалистите за концентрацията, етерични масла могат да са от помощ за успокояване при хиперактивност или стрес, както и като средство против бълхи и кърлежи и др.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Безопасно ли е да разпръсквате чисти етерични масла около вашите домашни любимци? 

Както вероятно знаете, чистите етерични масла са много повече от ароматизиращ продукт. Те имат ползи за здравето и лечебни свойства както за нас, така и за домашните ни любимци. Но не забравяйте, че кучетата са много по-чувствителни към миризмите от хората. Някои етерични масла могат да бъдат опасни за вашите домашни любимци, затова е необходимо да бъдете добре информирани преди да ги прилагате.

Кои са най-добрите етерични масла против кърлежи за кучетата?

Етерично масло от розово дърво

Многобройни са ползите на етеричното масло от розово дърво. То успокоява и омекотява раздразнената кожа след ухапвания от кърлежи. Неговото антибактериално действие е добре познато и се използва за заздравяване на рани и облекчаване на сърбежи. Уханието му служи за като репелент срещу насекоми и паразити, като кърлежи, молци и комари.

Етерично масло от розмарин

Често използвано за насърчаване на здрава козина и успокояване на раздразнената кожа, етеричното масло от розмарин също се използва и като естествен репелент срещу бълхи и кърлежи.

Етерично масло от мента

Маслото от мента не само е ефективен енергизатор, намалява температурата, но също така помага за изчистване на токсините в тялото!  Етеричното масло от мента действа също срещу бълхи, кърлежи и комари и може да се използва при направата на ароматизиран спрей против насекоми, шампоан, нашийник.

Етерично масло от грейпфрут

С етерично масло от грейпфрут също сте крачка напред в битката с доказан вредител като кърлежите. Антимикробното му действие е по-силно дори от това на изопропиловия алкохол и на хлор белина. Употребата му като антисептично пречистващо организма средство е твърде ползотворна в случаи на ухапвания от кърлежи.

Етерично масло от лимонова трева

Етеричното масло от лимонова трева е популярно етерично масло, използвано в продукти както за хора, така и за домашни любимци, и е най-известно със сладкия си цитрусов аромат. Обикновено се използва като ефективен естествен репелент срещу насекоми и когато се използва в определени видове приложения, е отбелязано, че има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при артрит или проблеми със ставите. Етеричното масло от лимонова трева има антисептични и противовъзпалителни свойства и може да облекчи болките след ухапване от насекоми.

Кои етерични масла не се препоръчват за домашни любимци?

Всяко масло с лошо качество, обозначено като ароматизиращо или само за външна употреба не е безопасно за кучета. И всяко куче може да бъде чувствително към всяко етерично масло или смес. Както най-често се случва, алергията или чувствителността не са известни, докато вашето куче не е изложено на съставката, така че винаги е важно да направите тест и да действате бавно, когато въвеждате нов продукт на вашият домашен любимец.

Ако имате домашен любимец у дома и дифузирате етерични масла, е добре да избягвате употребата следните масла:

 • Анасон
 • Бреза
 • Канела
 • Цитрусови
 • Карамфил
 • Евкалипт
 • Чесън
 • Хвойна
 • Бор
 • Чаено дърво
 • Мащерка
 • Бял равнец

Как да използвате етеричните масла против кърлежи?

 • Разреждане: Етеричните масла са силно концентрирани и никога не трябва да се прилагат директно върху кожата на кучето. Винаги ги разреждайте с базово масло, като например кокосово или зехтин, преди употреба.
 • Нанасяне: Нанесете разреденото масло върху козината на кучето, като обърнете внимание на зоните, където кърлежите обикновено се захващат, като врата, ушите, корема и краката.
 • Повторение: За да осигурите постоянна защита, е необходимо да прилагате етеричните масла редовно, например веднъж дневно или преди разходка в природата.

Пропорции за разреждане на етеричните масла

Домашните любимци са по – дребни, така че правилното разреждане на етеричните масла с базово е много важно. Винаги е по-безопасно да се започне с малко количество етерично масло и в последствие внимателно да се увеличи, ако не се постига търсеният ефект.

За локално приложение: Тествайте на място вашия правилно разреден разтвор в основата на врата и проверете за чувствителност, преди да го използвате изцяло върху вашия домашен любимец. Използвайте разреждане от 0,5 % до 1%. Това означава 3 до 6 капки етерично масло на 30 мл масло-носител. Препоръчва се използването на бадемово, кокосово или кайсиево масло за база.

Важно е да се отбележи:

 • Не всички етерични масла са безопасни за кучета. Някои масла, като например масло от чаено дърво, могат да бъдат токсични. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар, преди да използвате етерично масло върху вашето куче.
 • Етеричните масла не са 100% ефективни. Те могат да помогнат за отблъскване на кърлежите, но не е гарантирано, че ще ги предпазят напълно.
 • Бъдете внимателни с кучета, които са алергични. Някои кучета могат да бъдат чувствителни към етерични масла. Наблюдавайте кучето си за признаци на дразнене, като например зачервяване, сърбеж или обриви.

Как да приготвите натурален репелентен спрей у дома?

Необходимите продукти:

 • 1 литър филтрирана или преварена вода
 • 10 капки етерично масло от Цитронела
 • 10 капки етерично масло от Лимонена трева
 • 10 капки етерично масло от Лавандула
 • 10 капки етерично масло от Мента
 • няколко капки (3-4) етерично масло от Кедър
 • една чаша ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Смесвате всички съставки в празна бутилка от спрей. Съдържанието трябва да се съхранява в хладилник, така че аз използвам малки бутилки, които ми е лесно да нося навън по време на разходката.

Как да използвате спрея:

Спреят се използва като пръскате краката и корема на кучето минимум веднъж преди разходка. Ако кучето се намокри във вода или вали дъжд може и по-често използване, защото спреят се отмива лесно. Не е желателно етеричните масла да влизат в очите на животните, също така не е хубаво кучетата да се ближат след използването му. Този спрей е безопасен за използване и върху вашите дрехи и обувки и тези на децата ви. Когато разхождате кучето си по паркове, поляни или гори, по-добре винаги да сте с обувки и дълги чорапи, а не по сандали, защото кърлежите предпочитат животните, но и човекът ги привлича достатъчно, че да искат да го ухапят.

Друг вариант за домашен репелент е комбинацията от няколко етерични масла. Например, можете да направите репелент срещу бълхи/кърлежи, като смесите масло от здравец, розмарин, лимонова трева и бергамот заедно с базово масло. Нанесете го върху задната част на врата на вашето куче, където то не може да достигне, за да го оближе. Внимавайте и никога не позволявайте на вашите домашни любимци да поглъщат етерични масла.

По възможност разхождайте кучетата си винаги на места, които са пръскани срещу кърлежи. Болестите пренасяни от кърлежи и комари са опасни не само за нашите четирикраки приятели, а и за нас и нашите деца. Използвайте препарати, препоръчани от вашия ветеринар, които са безопасни за вашия домашен любимец.

Етеричните масла могат да бъдат ефективна и естествена алтернатива за защита на вашето куче от кърлежи. Важно е да се използват правилно и да се внимава за потенциални реакции. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар, преди да използвате етерично масло върху вашето куче.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Какви етерични масла са ефективни против кърлежи?

Няколко етерични масла са доказали своята ефективност в отблъскването на кърлежи. Най-популярните са:
Лавандула: Има приятен аромат за хората, но е отблъскващ за кърлежите.
Евкалипт: Също така има силен аромат, който е неприятен за кърлежите.
Лимонена трева: Съдържа цитронела, който е естествен репелент против насекоми.
Мента: Има силен аромат, който е неприятен за кърлежите.

Безопасни ли са етеричните масла за кучета?

Някои етерични масла могат да бъдат токсични за кучетата, затова е важно да се използват само масла, които са безопасни за тях. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху кожата на кучето си.

Колко често мога да използвам домашен репелент против кърлежи?

Можете да използвате домашен репелент против кърлежи толкова често, колкото е необходимо. Препоръчително е да го прилагате преди всяка разходка в природата.

Какви са предимствата на домашно приготвения репелент против кърлежи?

Натурален: Домашните репеленти против кърлежи се приготвят от естествени съставки, което ги прави по-безопасни за вашето куче от химическите репеленти.
Ефективен: Доказано е, че етеричните масла са ефективни в отблъскването на кърлежи.
Евтин: Домашните репеленти против кърлежи са много по-евтини от химическите репеленти.

Виж още

Шишенца за съхранение на етерични масла

Radostin Valeov

Oт къде да си купя етерични масла

admin

Магазин за етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X