Съвети

Етерични масла против въшки

4.7/5 - (3 votes)

Етеричните масла – естествена алтернатива за третиране на главови въшки

Използването на етерични масла за козметични цели не се нуждае от популяризиране – всеки е чувал за ползата от прилагането им при третирането на различни проблеми.

Вероятността да сте използвали етерични масла като добавка или съставка в домашно приготвен шампоан, балсам или маска за коса, в случай че имате предпочитания към природната козметика, е много голяма, но едва ли сте предполагали, че те са отлично средство в борбата с Pediculus humanus capitis, или т.н. главова въшка.

Въшките са проблем, който може да засегне хора от всички възрасти, но най-често се среща при деца. Те представляват безкрили насекоми, които са яйценосни, разполагат се в корените на косата и много бързо се размножават. Техните яйца или гниди се закрепват изключително здраво в корените на косата, което прави премахването им трудно чрез разресване. Въшките се хранят като засмукват кръв от скалпа, което води до неприятен сърбеж.

Традиционните лечения за въшки често съдържат химикали, които могат да бъдат дразнещи за кожата и скалпа. Освен лекарствените препарати, у нас особено популярна домашна рецепта за справяне с въшките е сместа от газ, животинска мас или растително олио, и оцет. При нея обаче са налице няколко съществени странични ефекта – дискомфортът върху скалпа на главата, който понякога може да продължи дълго след отмиването на маската, и миризмата, която също не изчезва с измиването и е издайник за провеждането на терапията.

Тези два проблема могат да бъдат избегнати, ако вместо с газ и оцет, комбинирате растителното олио – за предпочитане зехтин – с едно или повече етерични масла. И в двата случая основният ефект на маската е да доведе до задушаване на въшките, без да се използват химически средства, което би могло да доведе до увреждане на скалпа и косъма или до алергия.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Ефективност на етеричните масла

Етеричните масла предлагат естествена алтернатива за борба с въшките, която е ефикасна и щадяща. За отстраняване и профилактика се препоръчват следните масла:

Етерично масло от чаено дърво

Чаеното дърво стимулира възстановяването на нормалната бариерна функция на кожата, нейната физиология и микробиом. Етеричното масло успокоява и лекува широк спектър от кожни проблеми. Ще се уверите в неговите качества и ползи, ако третирате от лека форма на проблемна кожа до акне, както и други хронични възпаления на кожата, причинени от алергени.

Етеричното масло от чаено дърво е едно от най-широко използваните масла за борба с въшки. Има антисептични и противовъзпалителни свойства, които убиват въшките и яйцата им.

Етерично масло от евкалипт

Друго ефективно масло, което убива въшките и яйцата им. С изразено антисептично действие, което облекчава кожни и дерматологични проблеми – акне, изгарания ухапвания от насекоми, рани, пърхот и др. Има свеж аромат, който може да помогне за облекчаване на сърбежа на скалпа.

Етерично масло от лавандула 

Етеричното маслото от лавандула има антимикробни свойства и може да се използва за борба с бактериални и гъбични заболявания. Някои други предимства на маслото от лавандула са способността му да успокоява скалпа и да лекува суха кожа и коса. Лавандуловото масло добавено към шампоан или маска за коса повлиява за намаляване на пърхота и косопада. То е едно от основните масла в състава на бленда за премахване на въшки и гниди.

Етерично масло от гераниум (индрише)

Етеричното масло от гераниум притежава ярко изразени антисептични и обезболяващи свойства. Великолепно регенерира кожата при различни увреждания – рани, изгаряния, премръзване. В бита прогонва вредните насекоми, в това число и въшките, и прочиства въздуха. Природен дезодорант. Добре се комбинира с масла от чаено дърво и босилек.

Етерично масло от розмарин

Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло, вечнозелени игловидни листа и има силен освежаващ билков аромат. Отдавна признат от билкари, розмаринът е считан за свещено растение и от древни култури – египтяни, римляни, гърци и евреи. Неговият характерен и енергизиращ аромат намира честа употреба и в ароматерапията.  

Етеричното масло от розмарин има дезодориращо,тонизиращо и антисептично действие. Благодарение на противовъзпалителните си свойства намалява дразненето на скалпа.

Етерично масло от лимон

Етеричното масло от лимон може да се разрежда и прилага локално върху кожата ви, както и да се дифузира във въздуха и да се вдишва. Някои сведения определят етеричното масло от лимон като съставка, която се бори с изтощението, помага при депресия, изчиства кожата, убива вредните вируси и бактерии и намалява възпалението.

Благодарение на една от основните си съставки – β-пинен, маслото притежава антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни и неврогенеративни свойства. Лимоновото масло е едно от няколкото етерични масла, които могат да убият вредните бактерии, които растат по кожата ви.

Начини за употреба

Най-ефективните начини за приложение на етеричните масла срещу въшките са следните:

Директно нанасяне (втриване в скалпа): Смесете базово масло (като жожоба или кокос) с някои или с всички изброени по-горе етерични масла и втрийте в скалпа и косата. Оставете да действа за поне 8 часа, за да се задушат въшките – те могат да задържат дишането си горе-долу толкова дълго (невероятно, но факт). Може да се оставите маската да престои през цялата нощ, като покриете главата с шапка за баня. На сутринта косата се измива.

Приготвяне на домашен спрей против въшки: Смесват се 4 чаши ябълков оцет с по 4-5 капки етерични масла от лавандула, розмарин, гераниум и чаено дърво, разбъркват се добре и се наливат в пръскалка.Въшките не понасят този спрей – той не само убива гнидите, но им пречи да се захващат за косъма – затова е подходящ както за борба с въшките, така и да се ползва при хора, които са изложени на контакт. Спреят се пръска върху косата, без да се мокри и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

Също така може да смесите 10-15 капки етерично масло с 100 мл вода или водка. Разклатете добре и напръскайте косата и скалпа, като обърнете внимание на зоните зад ушите и тила. Оставете да изсъхне.

Добавяне към шампоан: Добавете 5-10 капки етерично масло към 200 мл шампоан. Разклатете добре и използвайте както обикновено.

Ароматерапия: Добавете няколко капки етерично масло в дифузер или аромалампа. Вдишването на етеричните масла може да помогне за отблъскване на въшките.

Допълнителни препоръки

 • Добър гребен – гъст, за предпочитане метален, с малки канали, за да може да измъква гнидите от косъма. След сресване е добре да се провери с пръсти дали всички гниди са измъкнати
 • Проверка и отстраняване на въшките и гнидите с пръсти – Косата се разделя на сектори и кичури и върховете на пръстите се прокарват по дължина на космите. Гнидите се отстраняват като се издърпват надолу по косъма.
 • Нагряване – Нагряването е сигурен начин за убиване на въшките. След къпане косата се подсушава преди сресване на въшките и гнидите. Може да се прекара и нагрята плоска маша през косата – това убива въшките и поврежда лепливото вещество на гнидите и направо ги изпича. Четките за коса и гребените, които ще се използват, е добре да престоят в гореща вода за около 20 минути. Можете да добавите спирт, ако желаете.
 • Не споделяйте принадлежности – това е един от най-лесните начини да се разпространят въшките. Гребени , четки, кърпи, шапки или легла – въшките се разпространяват като пожар.
 • Добавете етерични масла към шампоана си – добавянето на изброените по-горе масла може да служи както за борба с въшките, така и за превенция при контакт с въшки.
 • Изсушаване – Постелките и дрехите, които се използват е добре да се сушат в сушилня в продължение на 20-30 минути. Някои съветват да се изпере с гореща вода и после да се суши, но само сушенето също е достатъчно.
 • Замразяване – Ако някои вещи не могат да бъдат сушени в сушилня, може да бъдат поставени във фризера за около 2 дни –въшките ще умрат в тези условия.

Казват, че някои кръвни групи са по-малко обичани и спохождани от въшките. За това няма твърди доказателства и ако не сте от тези късметлии, надяваме се, че нашите съвети за предпазване ще държат въшките настрана от вашия дом и от децата, когато отиват на зимен или летен лагер.

Важно при употребата на етерични масла срещу въшки

 • Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху скалпа.
 • Не използвайте етерични масла при деца под 3 години.
 • Направете тест за чувствителност, преди да използвате етерично масло за първи път.
 • Не поглъщайте етерични масла.
 • Не използвайте етерични масла, ако сте бременна или кърмите.
 • Използвайте гъст гребен за въшки, за да премахнете гнидите и възрастните въшки.
 • Изперете дрехите, спалното бельо и шапките при висока температура.
 • Почистете добре дома си, за да премахнете яйцата и възрастните въшки.

Етеричните масла са естествена и ефикасна алтернатива за борба с въшките. Те са щадящи за кожата и скалпа и могат да се използват от хора от всички възрасти.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Колко време е необходимо, за да ефикасно е лечението с етерични масла?

Може да отнеме до 2-3 седмици, за да се отървете напълно от въшките с етерични масла. Важно е да прилагате лечението редовно и да изчесвате гнидите с гребен за въшки.

Какви са предимствата на етеричните масла за борба с въшки?

Естествени и нетоксични: Етеричните масла са по-щадяща алтернатива на химическите инсектициди.
Безопасни за деца: Някои етерични масла са подходящи за деца над 3 години.
Ефективни: Няколко етерични масла са доказали ефикасност в борбата с въшките.

Безопасни ли са етеричните масла за деца?

Някои етерични масла не са подходящи за деца под 3 години. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло преди употреба. Направете тест за чувствителност, като нанесете малка капка от разреденото масло на вътрешната страна на лакътя на детето. Изчакайте 24 часа, за да проверите за алергична реакция.

Виж още

Български етерични масла

Radostin Valeov

Етерични масла dōTERRA – стандарт за качество и мнения

Radostin Valeov

Етерични масла за пчели

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X