Съвети

Етерични масла против въшки

4.7/5 - (3 votes)

Етеричните масла – естествена алтернатива за третиране на главови въшки

Използването на етерични масла за козметични цели не се нуждае от популяризиране – всеки е чувал за ползата от прилагането им при третирането на различни проблеми.

Вероятността да сте използвали етерични масла като добавка или съставка в домашно приготвен шампоан, балсам или маска за коса, в случай че имате предпочитания към природната козметика, е много голяма, но едва ли сте предполагали, че те са отлично средство в борбата с Pediculus humanus capitis, или т.н. главова въшка.

Въшките са проблем, който може да засегне хора от всички възрасти, но най-често се среща при деца. Те представляват безкрили насекоми, които са яйценосни, разполагат се в корените на косата и много бързо се размножават. Техните яйца или гниди се закрепват изключително здраво в корените на косата, което прави премахването им трудно чрез разресване. Въшките се хранят като засмукват кръв от скалпа, което води до неприятен сърбеж.

Традиционните лечения за въшки често съдържат химикали, които могат да бъдат дразнещи за кожата и скалпа. Освен лекарствените препарати, у нас особено популярна домашна рецепта за справяне с въшките е сместа от газ, животинска мас или растително олио, и оцет. При нея обаче са налице няколко съществени странични ефекта – дискомфортът върху скалпа на главата, който понякога може да продължи дълго след отмиването на маската, и миризмата, която също не изчезва с измиването и е издайник за провеждането на терапията.

Тези два проблема могат да бъдат избегнати, ако вместо с газ и оцет, комбинирате растителното олио – за предпочитане зехтин – с едно или повече етерични масла. И в двата случая основният ефект на маската е да доведе до задушаване на въшките, без да се използват химически средства, което би могло да доведе до увреждане на скалпа и косъма или до алергия.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Ефективност на етеричните масла

Етеричните масла предлагат естествена алтернатива за борба с въшките, която е ефикасна и щадяща. За отстраняване и профилактика се препоръчват следните масла:

Етерично масло от Чаено дърво (Tea tree)

Чаеното дърво стимулира възстановяването на нормалната бариерна функция на кожата, нейната физиология и микробиом. Етеричното масло успокоява и лекува широк спектър от кожни проблеми. Ще се уверите в неговите качества и ползи, ако третирате от лека форма на проблемна кожа до акне, както и други хронични възпаления на кожата, причинени от алергени.

Етеричното масло от чаено дърво е едно от най-широко използваните масла за борба с въшки. То убива въшките, като прониква в тяхната защитна обвивка и ги задушава. Маслото също така пречи на тяхната нервна система, което ги прави неспособни да се размножават. Освен върху възрастните въшки, маслото от чаено дърво действа и върху яйцата (гнидите) на въшките, като ги изсушава и предотвратява тяхното излюпване.

Начин на употреба:

Можете да направите свои собствени смеси, като добавите няколко капки етерично масло от чаено дърво в шампоан или балсам. Друг начин е да направите спрей, като разредите маслото с вода и го напръскате върху косата.

Етерично масло от Евкалипт (Eucalyptus)

Етеричното масло от евкалипт се добива от листата на евкалиптовото дърво (Eucalyptus globulus). Маслото е натурална и ефективна алтернатива за справяне с въшките, като също така оставя приятен и освежаващ аромат на косата. Има мощни антисептични, антибактериални и антивирусни свойства, които помагат в борбата срещу тези паразити, като същевременно облекчава сърбежа на скалпа. Този ароматен продукт е известен със своите освежаващи и пречистващи свойства. Неговият активен компонент – евкалиптол, е основният елемент, който осигурява мощния му ефект срещу въшките.

Начин на употреба:

 • Разредено в шампоан: Добавете 2-3 капки евкалиптово масло към вашия шампоан и го използвайте както обикновено. Правете това 2-3 пъти седмично в продължение на 2 седмици.
 • Лосион за коса: Смесете 2 капки евкалиптово масло с 1 супена лъжица кокосово масло и нанесете сместа върху цялата си коса и скалпа. Сложете шапка за къпане и оставете да действа за 1-2 часа, след което измийте косата с шампоан и гребен с фини зъбци, за да премахнете яйцата (гнидите). Повторете процедурата след 3-4 дни.
 • Репелент: Добавете 10 капки евкалиптово масло към 120 мл вода в пулверизатор. Напръскайте косата си и скалпа си с разтвора, като внимавате да не попадне в очите ви. Повторете 2-3 пъти на ден, докато въшките не изчезнат.

Етерично масло от Лавандула (Lavender)

Лавандуловото масло се извлича от цветовете на растението Lavandula angustifolia и има приятен, успокояващ аромат. То е едно от основните масла в състава на бленда за премахване на въшки и гниди, тъй като съдържа съединения като линалол и линалилацетат, които имат инсектицидни свойства. Етеричното маслото от лавандула също така има антимикробни свойства и може да се използва за борба с бактериални и гъбични заболявания. Някои други предимства на маслото от лавандула са способността му да успокоява скалпа и да лекува суха кожа и коса. Лавандуловото масло добавено към шампоан или маска за коса повлиява за намаляване на пърхота и косопада.

Начин на употреба:

 • Директно приложение: Разредете 10 капки етерично масло от лавандула в 1 супена лъжица базово масло (като кокосово или бадемово масло). Нанесете върху косата и скалпа, като обърнете внимание на зоните зад ушите и в тила. Оставете да действа 30 минути, след което измийте с шампоан. Повторете след 3-7 дни.
 • Предпазване: Добавете няколко капки лавандулово масло към шампоана или балсама си.
 • Спрей: Смесете 20 капки лавандулово масло с 4 супени лъжици вода и 4 супени лъжици бял оцет в бутилка с пулверизатор. Разклатете добре и напръскайте върху косата и скалпа, като избягвате контакт с очите.

Етерично масло от Гераниум (Geranium)

Етеричните масла, синтезирани от растенията, като част от техния естествен защитен механизъм често притежават инсектицидни свойства. Етеричното масло от гераниум (индрише) има ярко изразени антисептични и обезболяващи свойства. Великолепно регенерира кожата при различни увреждания – рани, изгаряния, премръзване. Етеричното масло от гераниум е популярно средство за борба с въшките, както и за тяхната превенция. То действа антисептично и противовъзпалително, като унищожава въшките и помага за облекчаване на сърбежа на скалпа.

Начин на употреба:

 • В разредена форма: Смесете 10 капки етерично масло от гераниум с 1 супена лъжица базово масло (като кокосово масло или жожоба). Нанесете сместа върху скалпа си и косата си, като обърнете внимание на зоните зад ушите и в тила. Оставете да действа 30 минути до час, след което измийте косата си с шампоан. Повторете 2-3 пъти седмично, докато въшките не бъдат премахнати.
 • В спрей: Можете да си приготвите спрей за коса с етерично масло от гераниум, като смесите 10 капки масло с 200 мл вода. Разклатете добре преди употреба и напръскайте върху косата и скалпа си. Можете да го използвате ежедневно като превантивна мярка.
 • В комбинация с други масла: Етеричното масло от гераниум може да се комбинира с други етерични масла, които също са ефективни против въшки, като например чаено дърво, лавандула или евкалипт.

Етерично масло от Розмарин (Rosemary)

Розмаринът е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло, вечнозелени игловидни листа и има силен освежаващ билков аромат. Отдавна признат от билкари, розмаринът е считан за свещено растение и от древни култури – египтяни, римляни, гърци и евреи. Неговият характерен и енергизиращ аромат намира честа употреба и в ароматерапията. Етеричното масло от розмарин има дезодориращо, тонизиращо и антисептично действие, като помага за унищожаването на бактериите, гъбичките и различни видове насекоми, включително въшки. Благодарение на противовъзпалителните си свойства намалява дразненето на скалпа.

Начин на употреба:

 • Разреждане: Никога не използвайте етерично масло директно върху кожата. Смесете няколко капки етерично масло от розмарин с носещо масло (например кокосово или зехтин).
 • Нанасяне: Нанесете сместа върху скалпа и косата, като се концентрирате върху корените. Оставете да действа за около 30 минути, след което измийте добре с шампоан.

Етерично масло от Лимон (Lemon)

Етеричното масло от лимон може да се разрежда и прилага локално върху кожата, както и да се дифузира във въздуха и да се вдишва. Някои сведения определят етеричното масло от лимон като съставка, която се бори с изтощението, помага при депресия, изчиства кожата, убива вредните вируси и бактерии и намалява възпалението.

Благодарение на една от основните си съставки – β-пинен, маслото притежава антибактериални, противовъзпалителни, антиоксидантни и неврогенеративни свойства. Има мощно антисептично действие, което помагат за унищожаването на бактерии, паразити, бактериални и гъбични инфекции, съпровождащи заразата с въшки. Лимоновото масло може да помогне за поддържането на здрав скалп и коса, като намалява сърбежа и раздразненията.

Начин на употреба:

Добавяне към шампоан: Добавете 10-15 капки етерично масло от лимон към шампоана, който използвате редовно. Масажирайте шампоана в скалпа и косата и оставете да подейства за няколко минути преди да изплакнете.

Смес с базово масло: Смесете 10-15 капки лимоново масло с 2 супени лъжици базово масло като кокосово или зехтин и нанесете сместа върху скалпа и косата, като се уверите, че покривате всички зони. Оставете да подейства за 30-60 минути, след което измийте косата добре с шампоан.

Приложение на етеричните масла против въшки

Най-ефективните начини за приложение на етеричните масла срещу въшките са следните:

Директно нанасяне (втриване в скалпа): Смесете базово масло (като жожоба или кокос) с някои или с всички изброени по-горе етерични масла и втрийте в скалпа и косата. Оставете да действа за поне 8 часа, за да се задушат въшките – те могат да задържат дишането си горе-долу толкова дълго (невероятно, но факт). Може да се оставите маската да престои през цялата нощ, като покриете главата с шапка за баня. На сутринта косата се измива.

Приготвяне на домашен спрей против въшки: Смесват се 4 чаши ябълков оцет с по 4-5 капки етерични масла от лавандула, розмарин, гераниум и чаено дърво, разбъркват се добре и се наливат в пръскалка.Въшките не понасят този спрей – той не само убива гнидите, но им пречи да се захващат за косъма – затова е подходящ както за борба с въшките, така и да се ползва при хора, които са изложени на контакт. Спреят се пръска върху косата, без да се мокри и се оставя така цял ден. Ароматът изветрява за около час.

Също така може да смесите 10-15 капки етерично масло с 100 мл вода или водка. Разклатете добре и напръскайте косата и скалпа, като обърнете внимание на зоните зад ушите и тила. Оставете да изсъхне.

Добавяне към шампоан: Добавете 5-10 капки етерично масло към 200 мл шампоан. Разклатете добре и използвайте както обикновено.

Ароматерапия: Добавете няколко капки етерично масло в дифузер или аромалампа. Вдишването на етеричните масла може да помогне за отблъскване на въшките.

Допълнителни препоръки

 • Добър гребен – гъст, за предпочитане метален, с малки канали, за да може да измъква гнидите от косъма. След сресване е добре да се провери с пръсти дали всички гниди са измъкнати
 • Проверка и отстраняване на въшките и гнидите с пръсти – Косата се разделя на сектори и кичури и върховете на пръстите се прокарват по дължина на космите. Гнидите се отстраняват като се издърпват надолу по косъма.
 • Нагряване – Нагряването е сигурен начин за убиване на въшките. След къпане косата се подсушава преди сресване на въшките и гнидите. Може да се прекара и нагрята плоска маша през косата – това убива въшките и поврежда лепливото вещество на гнидите и направо ги изпича. Четките за коса и гребените, които ще се използват, е добре да престоят в гореща вода за около 20 минути. Можете да добавите спирт, ако желаете.
 • Не споделяйте принадлежности – това е един от най-лесните начини да се разпространят въшките. Гребени , четки, кърпи, шапки или легла – въшките се разпространяват като пожар.
 • Добавете етерични масла към шампоана си – добавянето на изброените по-горе масла може да служи както за борба с въшките, така и за превенция при контакт с въшки.
 • Изсушаване – Постелките и дрехите, които се използват е добре да се сушат в сушилня в продължение на 20-30 минути. Някои съветват да се изпере с гореща вода и после да се суши, но само сушенето също е достатъчно.
 • Замразяване – Ако някои вещи не могат да бъдат сушени в сушилня, може да бъдат поставени във фризера за около 2 дни –въшките ще умрат в тези условия.

Казват, че някои кръвни групи са по-малко обичани и спохождани от въшките. За това няма твърди доказателства и ако не сте от тези късметлии, надяваме се, че нашите съвети за предпазване ще държат въшките настрана от вашия дом и от децата, когато отиват на зимен или летен лагер.

Важно при употребата на етерични масла срещу въшки

 • Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху скалпа.
 • Не използвайте етерични масла при деца под 3 години.
 • Направете тест за чувствителност, преди да използвате етерично масло за първи път.
 • Не поглъщайте етерични масла.
 • Не използвайте етерични масла, ако сте бременна или кърмите.
 • Използвайте гъст гребен за въшки, за да премахнете гнидите и възрастните въшки.
 • Изперете дрехите, спалното бельо и шапките при висока температура.
 • Почистете добре дома си, за да премахнете яйцата и възрастните въшки.

Етеричните масла са естествена и ефикасна алтернатива за борба с въшките. Те са щадящи за кожата и скалпа и могат да се използват от хора от всички възрасти.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Колко време е необходимо, за да ефикасно е лечението с етерични масла?

Може да отнеме до 2-3 седмици, за да се отървете напълно от въшките с етерични масла. Важно е да прилагате лечението редовно и да изчесвате гнидите с гребен за въшки.

Какви са предимствата на етеричните масла за борба с въшки?

Естествени и нетоксични: Етеричните масла са по-щадяща алтернатива на химическите инсектициди.
Безопасни за деца: Някои етерични масла са подходящи за деца над 3 години.
Ефективни: Няколко етерични масла са доказали ефикасност в борбата с въшките.

Безопасни ли са етеричните масла за деца?

Някои етерични масла не са подходящи за деца под 3 години. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло преди употреба. Направете тест за чувствителност, като нанесете малка капка от разреденото масло на вътрешната страна на лакътя на детето. Изчакайте 24 часа, за да проверите за алергична реакция.

Виж още

Български етерични масла

Radostin Valeov

Полезни свойства на етеричното масло от лавандула

Radostin Valeov

Етерични масла за релаксация

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X