Съвети

Етерични масла при кашлица

4.6/5 - (5 votes)

Кои етерични масла са най-ефикасни при кашлица и проблеми с дихателните пътища

Кашлицата е често срещан симптом на редица респираторни заболявания, като настинка, грип, бронхит, синузит, астма и др. Тя може да бъде суха или влажна, и може да бъде причинена от различни фактори, като възпаление, инфекция или алергия.

Етеричните масла са висококонцентрирани растителни екстракти, които имат редица лечебни свойства. Те се използват от хилядолетия в традиционната медицина за лечение на различни заболявания, включително и за облекчаване на кашлицата и други проблеми с дихателните пътища. Имат противовъзпалително, антимикробно и отхрачващо действие, което помага за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването.

Състав и свойства на етеричните масла при кашлица

Етеричните масла са сложни съединения, съдържащи различни химични вещества. Най-често срещаните компоненти в етеричните масла, които облекчават кашлицата, са монотерпени, сесквитерпени и смоли.

Етеричните масла, които се използват най-често при кашлица, имат следните свойства:

 • Антимикробни свойства: Имат способността да убиват или инхибират растежа на бактерии, вируси и гъбички. Това ги прави ефективни при лечението на кашлица, причинена от инфекция.
 • Отхрачващи свойства: Облекчават кашлицата като втечняват секретите и улесняват отделянето им от дихателните пътища.
 • Противовъзпалителни свойства: Могат да помогнат за намаляване на възпалението в дихателните пътища и облекчаване на болката и дискомфорта, причинени от кашлицата.
 • Регулиране на имунната система: Помагат за стимулиране на имунната система и за по-бързото възстановяване от кашлица.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!


Как действат етеричните масла при кашлица?

Етеричните масла действат едновременно както на симптомите, така и на причинителите на кашлицата, като убиват вирусите и бактериите. Облекчават кашлицата като втечняват секретите, отпускат мускулите на дихателната система и позволяват на кислорода да проникне в белите дробове. Може да използвате едно или комбинация от няколко етерични масла, като съпътстващо средство към лечебната терапия. Разбира се, всичко е много индивидуално и няма унифицирана точна терапия. Всеки се повлиява различно, затова е добре да сменяте и редувате различни масла, за да откриете кое най-добре влияе точно на вас.

Кои етерични масла са най-ефикасни при кашлица?

Сред най-ефикасните етерични масла при кашлица са:

 • Евкалипт: Има силно противовъзпалително и отхрачващо действие. Може да помогне за разтваряне на секрета и улесняване на изкашлянето.
 • Мента: Има отхрачващи, противовъзпалителни и охлаждащи свойства. Може да помогне за облекчаване на възпаленото гърло и отпушване на синусите.
 • Лавандула – има успокояващо и противовъзпалително действие. Помага за облекчаване на кашлицата и подобряване на съня.
 • Босилек – има антимикробно и отхрачващо действие.
 • Бял бор: Има антисептични, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Може да помогне за убиване на вредните бактерии и вируси, причиняващи кашлицата.
 • Лимон: Има антисептични, противовъзпалителни и отхрачващи свойства. Може да помогне за прочистване на дихателните пътища и облекчаване на възпалението.
 • Риган: Известен още като природният антибиотик, маслото от риган е най-ефикасно за справяне с активните инфекции. Има мощни антибактериални и противогъбични свойства.
 • Чаено дърво: Едни от най-големите ползи на маслото са неговите антимикробни свойства, които му дават способността да унищожава бактерии, причинители на респираторни заболявания. Маслото от чаено дърво е антисептично и има ободряващ аромат.
 • Тамян: Маслото от тамян има противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Укрепва имунната система и помага на организма да се бори с инфекциите.
 • Мащерка: Етеричното масло от мащерка има антимикробно действие и е подходящо за борба с патогените на дихателните пътища.

Можете да използвате едно или комбинация от няколко етерични масла, за да създадете свой собствен микс за лечение на кашлица.


Начин на приложение

Най-често срещаните методи на приложение на етеричните масла при кашлица са:

 • Инхалация – етеричните масла могат да се вдишват чрез инхалатор или с помощта на гореща пара. Това е един от най-ефективните начини за доставяне на етеричните масла до дихателните пътища. Добавете 1-2 капки етерично масло от евкалипт, мента или лавандула към 1-2 чаши гореща вода, след което покрийте главата си с кърпа и се наклонете над купата. Вдишвайте дълбоко през носа и устата за 5-10 минути.
 • Масаж – етеричните масла могат да се добавят към базово масло, като например жожоба или кокосово масло, и да се използват за масаж. Това може да помогне за облекчаване на мускулните болки и напрежението, причинени от кашлицата. Смесете 10 капки етерично масло от евкалипт, мента или лавандула с 1 супена лъжица базово масло и направете масаж на гърдите, гърба и врата.
 • Ароматерапия – етеричните масла могат да се използват за ароматизиране на дома или офиса. Това помага за създаване на успокояваща и отпускаща атмосфера, която може да подобри съня и да облекчи кашлицата. Добавете 3-5 капки етерично масло от евкалипт, мента или лавандула към дифузера и го пуснете за 30 минути или повече.


Съвети за безопасност

Етеричните масла са безопасни за повечето хора, когато се използват правилно. Преди да използвате етерични масла, винаги е добре да направите тест за чувствителност. Нанесете малко количество от разреденото етерично масло върху вътрешната страна на китката си и изчакайте 24 часа. Ако не се появи зачервяване или други алергични реакции, тогава етеричното масло е безопасно за употреба.

 • Използвайте висококачествени етерични масла.
 • Започнете с малки дози и постепенно ги увеличавайте, ако е необходимо.
 • Не използвайте етерични масла върху раздразнена или наранена кожа.
 • Избягвайте контакт с очите и лигавиците.

Важно! Преди употреба на етерични масла от деца, бременни и кърмещи жени, или хора със здравословни проблеми, е важно да бъде направена консултация с лекар.

Етеричните масла могат да бъдат ефективно средство за облекчаване на кашлицата и други проблеми с дихателните пътища. Ако кашлицата не се подобри след няколко дни, или ако се влоши, потърсете медицинска помощ.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Могат ли етеричните масла да се използват заедно с други лекарства за кашлица?

Да, етеричните масла могат да се използват заедно с други лекарства за кашлица. Въпреки това, е важно да се консултирате с лекар, преди да използвате етерични масла, ако приемате други лекарства.

Кои са най-добрите комбинации от етерични масла при кашлица?

Етеричните масла могат да се комбинират по различни начини, за да се постигне максимален ефект. Ето някои популярни комбинации:
1
. Етерично масло от евкалипт + етерично масло от мента
2
. Етерично масло от евкалипт + етерично масло от лимон
3
. Етерично масло от евкалипт + етерично масло от лавандула

Колко време трае ефектът от етеричните масла при кашлица?

Ефектът от етеричните масла при кашлица обикновено трае няколко часа. Ако кашлицата е упорита, може да се наложи да използвате етеричните масла няколко пъти на ден, като не трябва да превишавате дневната препоръчителна доза.

Виж още

Етерични масла против въшки

Radostin Valeov

Етерично масло за успокоение

admin

Лампа за етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X