Съвети

Етерични масла за пчели

4.5/5 - (6 votes)

Как етеричните масла помагат на медоносните пчели?

В стремежа за по-здрави колонии, използването на етерични масла за пчелите се превърна в популярна практика. Тези натурални масла, получени от растения, са важен инструмент в много пчеларски среди. Въпреки че не са лек за всеки проблем, пред който са изправени медоносните пчели, се смята, че маслата оказват положително влияние върху здравето на колонията. Нека разгледаме по-задълбочено какво могат да направят някои от най-често използваните етерични масла в пчеларството за вашите кошери.

Ползи от използването на етерични масла в пчеларството

Етеричните масла са концентрирани хидрофобни течности. Те имат различни ароматни съединения и се извличат от растения. Етеричните масла са богати на витамини и минерали, които са жизненоважни за пчелите. Те подпомагат имунната система, стимулират развитието и повишават устойчивостта на пчелите към болести. Използването им в кошерите с медоносни пчели е безопасно, тъй като маслата лесно се изпаряват при нормални температури, без да оставят следи в пчелните продукти. В някои случаи могат да бъдат прилагани вместо химикали и други препарати в кошерите.

Пчелите са ключов елемент от екосистемата, играейки важна роля в опрашването на растенията. За съжаление, те са изправени пред множество фактори, които застрашават тяхното здраве и благополучие. Ето как етеричните масла могат да окажат ценна помощ.

 • Подобряват здравето на пчелите: Етеричните масла подпомагат имунната система, стимулират развитието и повишават устойчивостта на пчелите към болести, например за предотвратяване на нозема (чревно заболяване)
 • Стимулират производството на мед: Някои етерични масла, като лимонена маточина, стимулират производството на мед и водят до по-високи добиви.
 • Предпазват от инфекции: Етеричните масла с антибактериални и противогъбични свойства предпазват от инфекции, които могат да бъдат фатални за пчелите.
 • Действат като естествен репелент: Някои етерични масла, като мащерка, действат като естествен репелент срещу вредители, като акари и Varroa destructor. Вароа акар е паразит по възрастни пчели, ларви и нимфи. Причинява болестта вароатоза, която е една от водещите причини за смъртността на пчелите в световен мащаб. Вароа акарът се излюпва малко преди да се затвори в пчелни клетки, където ларвите прерастват в нимфи ​​и снасят яйцата си. Тогава той и неговото потомство се хранят с кръвта на пчелите. Той често се придържа към тялото на пчелите и може да предава вируси фатални за тях.
 • Подпомагат храносмилането: Етеричните масла, като чубрица, стимулират храносмилането и подпомагат усвояването на хранителните вещества.
 • Помагат при въвеждането на нова кралица
 • Използват се като примамка за рояк
 • Предпазват захарния сироп от плесенясване

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!


Кои са най-популярните етерични масла, използвани от пчеларите?

Пчелите живеят в природата, където са изложени на множество вредни фактори на околната среда. Тъй като здравето на пчелите се влошава, все повече усилия се полагат за тяхното опазване, включително използването на естествени и натурални методи (вместо синтетични химикали) за превенция на пчелните кошери.

Различните етерични масла имат своите уникални приложения в поддържането на колониите от медоносни пчели. Етерични масла се използват в пчеларството основно за привличане на пчели в нов кошер, контролиране на акари Varroa и за предпазване от образуване на мухъл. Пчеларите също използват етерични масла, за да отблъскват пчелите, когато извършват проверка, поддръжка и почистване на кошерите. Най-често използваните етерични масла са:

 • Масло от мащерка
 • Масло от мента
 • Масло от лимонена трева
 • Масло от чаено дърво
 • Масло от лавандула

Thymus vulgaris (Мащерка) и Mentha piperita (Мента)

Етеричните масла от мащерка и мента подпомагат контрола на акарите, като ги объркват и блокират дихателните им пори. Акарите падат от пчелите на дъното на кошера. Етеричното масло от мащерка има силен, характерен билков аромат и мощни антисептични, дезинфекционни, фунгицидни, противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. Тимолът е този, който дава и отличителния, силен вкус на мащерката.

Маслото от мащерка може да се разреди в базово (носещо) масло или захарен сироп и да се нанесе върху компонентите на кошера или да се напръска в кошера, за да помогне за контрол на болестите.

Cymbopogon citratus (Лимонена трева)

Медоносните пчели са силно ориентирани към „мириса“. Способността им да откриват и разпознават миризми е далеч по-добра от нашите носове. Използването на етерични масла като примамка за пчелен рояк е много често срещана практика. Маслото от лимонена трева е най-популярният избор.

Етерично масло от лимонена трева се използва още като средство за лечение при вредители, добавка за укрепване на здравето на пчелите и като примамка за привличане на пчели към капани за рояци. Маслото имитира феромона, отделян от пчелната майка в пчелна колония. Няколко капки етерично масло от лимонена трева в капан или кошер са всичко, от което се нуждаете. Лимонената трева първоначално привлича пчелите работнички, които след това водят цялата пчелна колония в пчелния кошер.

Етеричното масло от лимонена трева има антивирусни и противогъбични свойства. Съдържа киселини, които действат върху пчелните акари. Лимонената трева трябва да се използва с повишено внимание при слаби колонии, защото може да привлече пчели грабители, които могат да причинят много щети на слаба пчелна колония. Винаги помнете, че ако храните един кошер, трябва да храните всички кошери в пчелина.

Melaleuca alternifolia (Чаено дърво)

За разлика от други насекоми, медоносните пчели винаги са податливи на опасност от болести и вредители. Използването на химически пестициди за предпазване от вредители в пчелните кошери не може да бъде екологичен вариант. Маслото от чаено дърво се извлича от Melaleuca Alternifolia и е известно, че има противогъбични, антивирусни и антибактериални свойства. Използва се най-вече като добавка в захарния сироп.

Етеричното маслото от чаено дърво определено ще ви помогне при лечението на заболявания като нозема. Това е разрушително заболяване при възрастните медоносни пчели, засягащо търтеи, пчелни майки и работнички. При по-тежки случаи пчелите работнички не могат да летят, което води до треперене и пълзене. Крайният резултат е, че медоносните пчели са по-малко активни и стареят преждевременно, което води до намаляване на популацията на колониите. Най-добрият начин за хранене с масло от чаено дърво е чрез добавяне на 1 една чаена лъжичка масло към половин чаша вода. Смесете олиото и водата в блендер за 4 минути на най-ниска скорост. Това ще доведе до емулгиране на маслото. След това изсипете сместа към два литра вода и разклатете добре. Добавете захар към разтвора, за да получите подходящо съотношение 1:1 или 2:1.

Винаги разреждайте правилно маслото от чаено дърво, за да избегнете увреждане на пчелите или повреда на компонентите на кошера.

Lavender (Лавандула)

Етеричното масло от лавандула е чудесно средство в пчелните кошери за подпомагане поддържането на здрава колония. Лавандуловото масло също може да бъде ефективно срещу американския гнилец – най-упоритата заразна болест по пилото, като помага за контролиране на растежа на бактериите и техните спори в кошера.

Salvia officinalis (градински чай) 

Има антибактериални и противогъбични свойства, които предпазват от инфекции, подсилва имунната система и има антиоксидантно действие.

Melissa officinalis (маточина)

Стимулира производството на мед и има успокояващ ефект върху пчелите.

Hypericum perforatum (зверобой)

Притежава антисептично и противовъзпалително действие, подпомага заздравяването на рани.

Saturea montana (чубрица)

Стимулира храносмилането и подпомага усвояването на хранителните вещества.

Как безопасно да използвате етеричните масла?

Когато използвате етерични масла в пчеларството, е важно да следвате няколко основни правила:

 • Правилно разреждане: Винаги разреждайте етеричните масла в носещо масло или захарен сироп, за да избегнете затрупването на пчелите със силни аромати.
 • Използвайте пестеливо: Пчелите имат силно чувствително обоняние, така че използвайте етеричните масла пестеливо, за да предотвратите смущения в кошера.
 • Наблюдавайте ефективността: Следете внимателно здравето на вашето пчелно семейство и следете за наличието на вредители и болести. Етеричните масла трябва да бъдат част от стратегия за интегрирано управление на вредителите, а не единственото решение.
 • Следвайте указанията за безопасност: Уверете се, че използвате хранителни, чисти етерични масла, които са безопасни за пчелите и хората. Някои етерични масла могат да бъдат токсични за пчелите, ако се използват неправилно.
 • Консултирайте се с местни експерти по пчелите: Местните пчеларски асоциации и експерти могат да предоставят насоки относно конкретните предизвикателства и решения за вашия регион.

Начин на приложение на етеричните масла в пчеларството

 • Дифузия: Етеричните масла могат да се разпръскват в кошера с помощта на дифузер.
 • Капване върху рамките: Няколко капки етерично масло могат да се капнат върху рамките на кошера.
 • Напояване на питите: Етеричните масла могат да се разредят с вода и да се използват за напояване на питите.

Етеричните масла могат да бъдат ценен инструмент за подпомагане на пчелното здраве. Чрез стимулиране на имунната система, подобряване на храносмилането, предпазване от инфекции и стимулиране на производството на мед, етеричните масла могат да играят важна роля за подпомагане на пчелите да виреят и да произвеждат качествена продукция.

Включването на етерични масла във вашите пчеларски практики трябва да става внимателно, като се вземат предвид специфичните нужди и условия на вашето пчелно семейство.

Винаги се консултирайте с местни експерти и следвайте най-добрите практики за пчеларство във вашия регион. Етеричните масла са ценни, но те трябва да допълват по-широка стратегия за управление на кошера и поддържане на здравето на пчелите.

Важно е да се отбележи, че не всички етерични масла са безопасни за пчелите. Препоръчително е да се използват само етерични масла, които са специално предназначени за пчели, и да се следват инструкциите за употреба.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Как да използвам етерични масла за пчелите?

Дифузия:
Добавете няколко капки масло в дифузер, разположен на входа на кошера.
Внимание: Не разпръсквайте масла директно върху пчелите или в кошера.


Капване върху кърпа:
Накапете няколко капки масло върху кърпа и я поставете в кошера.
Внимание: Не докосвайте пчелите с напоената с масло кърпа.


Смесване с вода:
Смесете няколко капки масло с вода и напръскайте входа на кошера.
Внимание: Не напръсквайте директно пчелите или вътре в кошера.

Какви са рисковете от етеричните масла за пчелите?

Някои масла могат да бъдат токсични за пчелите.
Маслата могат да раздразнят пчелите.
Маслата могат да маскират естествените феромони на пчелите.

Какви са предпазните мерки при употреба на етерични масла за пчелите?

Винаги разреждайте етеричните масла с вода.
Не използвайте масла, които не са GRAS от FDA.
Наблюдавайте пчелите за негативни реакции.
Не използвайте етерични масла в прекалено големи количества.

Виж още

Етерични масла против бръчки

Radostin Valeov

Съставки на анасоновото етерично масло

Radostin Valeov

Как да изберем дифузер за етерични масла

admin

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X