Съвети

Етеричните масла – древното лекарство

4.8/5 - (5 votes)

Етеричните масла като лек от древността до наши дни

Ароматерапията е фина комплементарна терапия, при която извлечени от растения есенции се използват с медицинска цел и в буквален превод от гръцки означава лечение с благоухания.

Приложение на етеричните масла в древността

Историята на ароматерапията води началото си от незапомнени времена. Ароматните растения и приготвяните от тях екстракти били използвани във всички велики древни култури – Египет, персия, Вавилон, Китай, Индия. Съществуват исторически данни за прилагане на есенции още преди 5000 г. в Египет, а на територията на древен Вавилон са открити глинени таблетки с етерични масла, датиращи от 1800 г. пр. Хр.

Египтяните широко прилагали благоуханията – в парфюмерията, козметиката, медицината, а също така и при балсамирането на починалите. В съдовете, открити в гробниците на фараоните били намерени балсамиращи смоли, които все още ухаели на тамян. В Древен Египет добре познавали и способността на ароматите да въздействат на психиката и настроението. Още тогава благоуханията били използвани за приготвяне на парфюми, но египтяните не били запознати с начините за извличане на етеричните масла от растенията, а ползвали единствено настойки и мехлеми.

Арабите усъвършенствали знанията в областта на ароматерапията. Те първи приложили дестилация за извличане на етерично масло от розови листенца, чието изобретение се приписва лично на един от най-великите лечители на древността – Авицена (980-1037 г.). Този метод и до днес се използва за получаване на чисти етерични масла от растения.

Най-често етеричните масла се извличат от растителните части чрез дестилация, но понякога се използва пресоване, екстракция с разтворители, мацерация, хидродифузия, свръхкритична екстракция и др. Нерядко количеството етерични масла в растенията е минимално и затова някои от тях са труднодостъпни и изключително скъпи.

Терминът „етерични масла“ се наложил още през средновековието, когато не била известна химическата природа на веществата, определяща мириса, излъчван от различните растения. Тези вещества за пръв път били получени от алхимиците, в търсенето на „еликсира на живота“. В експериментите с растения били получени подобни на масло вещества със силен аромат. За разлика от обикновените растителни масла, оставени на въздуха те бързо се изпарявали, заради което били наречени „етерични“. Доста по-късно се изяснило, че в състава на етеричните масла отсъства глицерин и затова свойствата им се отличават от тези на обикновените. Те се добиват най-често от цветовете, листата, кората и корените на растенията. Етеричните масла могат изключително дълго време да съхраняват своя аромат. С някои изключения те не бива да се нанасят върху кожата в чист вид, а единствено размесени с други носещи или базови масла.

История на ароматерапията

През 20-те години на 20-ти век френският химик Рене-Морис Гатефосе е признат за баща на ароматерапията. Той е изследвал свойствата на етеричните масла и е доказал, че те могат да бъдат използвани за лечение на различни заболявания. Днес, ароматерапията е популярна холистична терапия, използвана за подобряване на физическото, психическото и емоционалното здраве.

Досега са изучени около 3000 етеричномаслени растения, от които са изолирани и идентифицирани повече от 500 органични съединения, като в състава само на едно масло може да присъстват от 120 до 500 различни вещества. Нито един изкуствен лекарствен препарат не се и доближава до тази комплексност на етеричните масла, нито пък притежава широкия им спектър на действие и отсъствието на странични ефекти. Въпреки че синтетичните аналози имат прекрасен аромат, съставът им е опростен и силно се отличава от този на натуралните масла. Затова подобни изкуствени аналози нямат терапевтичен ефект и не могат да бъдат използвани за лечебни и козметични цели.

През последните години, със завръщането към натуралното и търсенето на природни естествени решения, започваме да обръщаме все по-голямо внимание на билките и техните полезни действия, както и на етеричните масла и положителните ефекти от прилагането им върху тялото и духа.

Природните етерични масла имат балансиран състав и уникална молекулярна структура, позволяваща им лесно да проникват през стените на клетките, без да ги увреждат. Това не може да бъде пресъздадено по изкуствен път и затова когато се купува етерично масло трябва да се търси чиста форма, гарантиран производител, оригинална опаковка и сертификат за качество. Естествено е, че такива продукти не могат да бъдат евтини, но те не съдържат химически добавки и притежават нужните биологични свойства и лечебен ефект.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Етеричните масла от медицинска гледна точка

От медицинска гледна точна въздействието на етеричните масла върху организма става по два основни механизъма – нервно-рефлекторен и хуморален.

 • Нервно-рефлекторният се осъществява от нервните рецептори в лигавицата на носа, които възприемат ароматите и предават информацията до централната нервна система.  В близост до обонятелния център в кората на мозъчните полукълба се намира лимбичната система, управляваща емоциите, творческите способности, паметта, сексуалността, а също и вегетативните функции в организма (кръвообращение, храносмилане, дишане, отделяне на хормони).
 • Хуморалният път на повлияване се осъществява благодарение на алвеолите на белия дроб и богатата мрежа от капиляри. Те осигуряват бързото просмукване на етеричните масла в кръвта, която ги отнася до прицелните места. По подобен начин те могат да проникват през кожата и лигавиците. Етеричните масла притежават силно изразен антивирусен, антибактериален, противогъбичен ефект и ускоряват зарастването на раните. В тях се съдържат множество полезни вещества, хормоноподобни субстанции, витамини и минерали.

В зависимост от целта на лечението съществуват различни методи на прилагане на ароматерапията – като баниинхалации, с помощта на аромалампа, а също и директно върху кожата, посредством намазване, втриване, масажи и др. Широко се използват етеричните масла от лавандулачаено дървоевкалиптлимонфенхелжасминматочинахвойнарозмаринментапачули и др.

Както всяка терапия, ароматерапията има противопоказания и носи своите рискове, ако се провежда неумело. Затова не бива да се опитвате да се лекувате с етерични масла на своя глава, хаотично, без да сте се посъветвали с опитен ароматерапевт.

Съвременната ароматерапия

Ароматерапия наричаме приложението на етерични масла срещу различни състояния. Комбинира знанията за научните аспекти на растенията и маслата с изкуството, за да се получи чудотворната смес. Може да я прилагате локално чрез мехлеми, масажи, масла, компреси,маски и соли за къпане. Друг лесен вариант е чрез вдишване с помощта на дифузер, инхалации, парна баня и спрейове за стая. Ако желаете да я прилагате вътрешно, например с капсули или смеси от тинктура,то трябва да се консултирате с ароматерапевт. Той ще задава въпроси за вашето здраве, настроение, нивото ви на стрес и за медикаментите , които приемате.

Лечението с етерични малсла е като магия за тялото и ума! Ето ти някои основни неща, които трябва да знаете:

Какво са етеричните масла?

Етеричните масла са много специални масла, направени от ароматни растения. Те имат силни аромати и могат да бъдат полезни за здравето.

За какво помагат?

Етеричните масла помагат за много неща! Например, лавандуловото масло може да ви успокои, а чаено дърво може да помогне на кожата. Етеричните масла от евкалипт или чаено дърво могат да ви бъдат от полза при грипни неразположения.

Как да прилагате ароматерапията вкъщи?

Етеричните масла обикновено се прилагат, чрез дифузиране с арома лампа или дифузер.  Можете да ги нанасяте локално на кожата, само ако са правилно разредени в базово масло, чрез масаж, чрез различни лечебни мехлеми или козметични продукти за лице, тяло и коса. Ето как можете да извлечете максимален ефект от полезните им свойства.

Приложение чрез вдишване

Етеричните маслата се изпаряват във въздуха с помощта на дифузионен съд, най-често съдържащ вода. Капчици етерично масло могат да бъдат вдишани в парна баня, сауна или когато взимате гореща вана.

 • Дифузиране – За ароматизиране на помещения, добавете 4–6 капки в арома лампа или дифузер с капацитет от 100 мл. Пропорционално количество се слага при дифузерите с по-голяма вместимост. Препоръчително е в затворени помещения да се прави пауза на всеки половин час. За най-добър ефект следвайте инструкциите за употреба на дифузера, който сте закупили.
 • Инхалация – Друг способ, чрез който директно можете да усвоите полезните свойства на маслата. В био магазин МаКаСа, можете да намерите лични инхалатори, които чрез накапване на памучен тампон, можете да облекчите бронхити, запушен нос или други здравословни неразположения. Съществуват и готови инхалаторни смеси, препоръчваме ви тези на немската ароматерапевтична компания Primavera.
 • Арома спрей за стая – само няколко пръскания са необходими, за да постигнете нужното душевно състояние

Освен че имат приятен аромат, маслата могат да спомогнат за облекчаване на болки в дихателните пътища, да намалят назалната конгестия в горните дихателни пътища, а също така да помогнат за по-доброто ни психическо здраве – успокояват, влияят благоприятно при общо неразположение, умора, депресивни състояния и стрес.

Локално приложение

Етеричните масла никога не се прилагат директно върху кожата!
Те трябва винаги да се разреждат с базово/растително масло. Обикновено концентрацията на няколко капки етерично масло се добавят в 30–50 мл базово масло. Най-често срещаните базови масла са от сладък бадем, жожоба, карите, кокос, маслина, гроздови семки, кайсиеви ядки и много други. Масажните масла и продуктите за вана се абсорбират през кожата. Масажирането на зоната, където трябва да се приложи маслото, може да засили циркулацията и да увеличи абсорбцията на маслата по-ефективно.

 • Козметични продукти за грижа за лицето: Вземете натурална козметична база – базово/растително масло или фроларна вода, добавете до 1% съдържание на етерично масло и разбъркайте добре сместта. Малко по-долу ще намерите и таблица, с която лесно да се ориентирате с процентите за разреждане.
 • Козметични продукти за грижа за тялото: Вземете натурална козметична база – базово/растително масло или фроларна вода, душ гел, шампоан и добавете до 2% съдържание на етерично масло. Разбъркайте добре.
 • Масажно масло за тяло: Вземете чисто базово масло (фракцнионно кокосово масло или друго масло с по-течна форма) и добавете 2% етерични масла по ваш избор. Разбъркайте добре.
 • Ароматерапевтична вана: Добавете 4–6 капки етерично масло в 20 мл базово масло, изсипете получената смес във вана с топла вода и разбъркайте енергично.

Правила за съхранение на етеричните масла

Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 

Важно е да сте внимателни!

Трябва да бъдете внимателни, когато ползвате етерични масла. Те са силни и трябва да се използват правилно. Винаги следвайте указанията и не ги поглъщайте!

Как да направите тест за алергична реакция

Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба.

Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му.

Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома:

 • Алергия и сенна хрема.
 • Астма.
 • Кожни състояния, като екзема или псориазис.
 • Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Как са използвани етеричните масла в древността?

Етеричните масла са използвани от векове за различни цели, включително за лечение на заболявания, за религиозни ритуали и за козметични цели. Древните египтяни, гърци, римляни и китайци са използвали етерични масла за различни приложения.

Какви са ползите от етеричните масла?

Етеричните масла могат да се използват за различни цели, включително:
Подобряване на настроението и емоционалното състояние
Намаляване на стреса и тревожността
Облекчаване на болката и възпалението
Подобряване на съня
Повишаване на имунната система
Грижа за кожата и косата

Как да изберем качествени етерични масла?

Важно е да се избират етерични масла, които са 100% чисти и натурални. Търсете масла, които са тествани и сертифицирани от независима лаборатория.

Къде мога да намеря повече информация за етеричните масла?

Има много книги, статии и уебсайтове, които предлагат информация за етеричните масла. Можете да се консултирате и с ароматерапевт, който може да ви помогне да изберете правилните масла за вашите нужди.

Виж още

Етерични масла за суха кожа

Radostin Valeov

Етерични масла за пиене

Radostin Valeov

Магазин за етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X