Съвети

Домашен дестилатор за етерични масла

4.6/5 - (5 votes)

Домашен дестилатор за чисти и натурални етерични масла!

Етеричните масла са силно концентрирани чисти растителни екстракти. Те се извличат по 4 способа: дестилация, извличане с разтворител (получава се конкрет, екстракт или „абсолю“ – чисто масло), чрез поглъщатели – (резултатът се нарича помада) и при механично пресоване (отнася се най-вече за богатите на етерични масла цитруси). Получените масла са летливи, затова се продават в малки разфасовки – няколко капки са достатъчни за повечето цели, за които се употребяват. Едно от предимствата на етеричните масла е техният прекрасен аромат, но повечето имат също и терапевтични и лечебни свойства.

Извличането на етерични масла от любимите ви растения е не само забавно и вълнуващо занимание, но и ви дава възможност да се насладите на чисти, натурални продукти, създадени от вас самите.

В търсене на начин да се сдобият с качествени и 100 % чисти етерични масла, много хора се насочват към дестилация в домашни условия. Какви са предимствата на домашния дестилатор за етерични масла и защо да се възползвате от този невероятен начин да създадете собствени ароматни и терапевтични есенции?

Какво представлява дестилацията?

Дестилацията е основния метод за добиване на етерични масла. Тя може да бъде парна дестилация (извличането се извършва като изходната суровина контактува с водна пара) и водна дестилация (извличането се извършва като изходната суровина контактува с вода).
Дестилацията е процес на разделяне на течна еднородна смес на съставните й компоненти в резултат на разпределянето им между течността и контактуващата с нея парна фаза. Под техника на дестилация се разбира изпаряване на течност в един апарат, кондензация на парите и охлаждане на кондензата в друг и събиране на получената течност (дестилат) в трети. Процесът се основава на различната летливост на парите на отделните компоненти при една и съща температура. Дестилацията е метод, приоритетен за извличане на етерични масла от цветни и тревни култури. Като такъв той отговаря на основните изисквания за добиване на етерични масла.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Какво е домашен дестилатор?

Домашният дестилатор е компактен уред, който използва метода на парна дестилация за извличане на етерични масла от различни растения и билки. Той е оборудван с вградена технология, която осигурява оптимални условия за дестилация, като запазва ценните свойства на съставките и осигурява максимално качество на крайния продукт. Домашните дестилатори обикновено се състоят от следните части:

 • Котел: Това е контейнерът, в който се поставя растителният материал.
 • Аламбик: Това е куполът, който се поставя върху котела. Той улавя парите, които се отделят от растителния материал.
 • Кондензатор: Това е намотка от тръби, която се охлажда с вода. Парите се кондензират обратно в течност в кондензатора.
 • Приемник: Това е контейнерът, в който се събират етеричните масла.

Как работи?

Процесът на дестилация е сравнително прост:

 • Поставете растителния материал (билки, цветя, кори) в дестилационния съд.
 • Добавете вода в резервоара.
 • Загрейте водата, за да се генерира пара.
 • Парите преминават през растителния материал, извличайки етеричните масла.
 • Охладената пара се кондензира, отделяйки етеричните масла от водата.

Защо да изберете домашен дестилатор за етерични масла?

 • Контрол върху качеството: Като създатели на собствени етерични масла, вие имате пълен контрол върху процеса на дестилация. Можете да изберете качествени суровини, да определите времето на дестилацията и да се насладите на автентичния аромат и терапевтичните свойства на чисти маслата, без консерванти и добавки.
 • Икономически изгодно: Инвестирането в домашен дестилатор е икономически изгодно в дългосрочен план. Собственото производство на етерични масла ви позволява да спестите значителни суми, които обикновено бихте изразходвали за покупка на готови продукти от магазина.
 • Създаване на собствена колекция от етерични масла: С домашен дестилатор имате възможността да експериментирате с различни комбинации от растения и аромати, за да създадете уникални смеси, пригодени специално за вашите нужди и предпочитания.
 • Натурални и органични продукти: Като специалисти в областта на етеричните масла, знаем колко важно е да се избягва използването на химикали и добавки. Производството на етерични масла в домашни условия ви позволява да създадете чисти и натурални продукти, без химикали и добавки.

Видове дестилатори

Има три основни типа домашни дестилатори за етерични масла:

Аламбик – най-разпространеният тип, с проста конструкция и лесна употреба. Състои се от два съда: котел и приемник. Котелът е съдът в който се поставя растителният материал, а в приемника се събира етеричното масло. Дестилаторите тип „Аламбик“ работят чрез нагряване на растителния материал до точката, в която етеричното масло се изпарява. Парите след това се кондензират обратно в течност в приемника.

Дестилатор с водна пара – този тип дестилатори са подходящи за извличане на етерични масла от деликатни растения, които не издържат на високи температури.Те работят чрез прекарване на пара през растителния материал. Парите от етерично масло след това се кондензират обратно в течност в приемника. Дестилаторите с водна пара са по-ефективни, тъй като парите са по-способни да извличат етерично масло от растителния материал, отколкото топлината.

Вакуум дестилатор – те работят чрез нагряване на растителния материал под вакуум. Това понижава точката на кипене на етеричното масло, което му позволява да се дестилира при по-ниска температура. Дестилаторите под вакуум са най-ефективният тип дестилатори, тъй като извличането при по-ниската температура помага да се запазят качествата на етеричното масло.

Как да изберете подходящ домашен дестилатор?

При избора на домашен дестилатор е важно да се обърне внимание на качеството на материалите, удобството при употреба и гаранциите, предоставяни от производителя. Също така е полезно да се консултирате със специалисти или да прочетете отзиви от други потребители, за да вземете най-доброто решение спрямо вашите нужди и предпочитания. Ето някои фактори, които трябва да имате предвид при избора на домашен дестилатор за етерични масла:

 • Размер: Дестилаторите се предлагат в различни размери. Размерът, който ви е необходим, ще зависи от количеството растителен материал, който искате да дестилирате наведнъж.
 • Материал: Дестилаторите се изработват от мед, стъкло и неръждаема стомана. Материалът, който изберете, ще зависи от вашия бюджет и нужди.
 • Цена: Дестилаторите могат да варират в широк ценови диапазон, според типа дестилатор, размера му и материала, от който е направен.
 • Функционалност: Някои модели предлагат допълнителни функции, като например таймер или термометър.

Съвети за начинаещи

 • Изберете качествен дестилатор, съобразен с вашите нужди и бюджет.
 • Следвайте инструкциите за употреба на дестилатора.
 • Използвайте пресни, качествени растения, отгледани без пестициди. Колкото по-качествен е материалът, толкова по-добри ще бъдат етеричните масла.
 • Нарежете растителния материал на ситно, това ще увеличи повърхността му и ще улесни извличането на етеричните масла.
 • Добавете вода към котела, водата ще се превърне в пара и ще помогне за извличането на етеричните масла от растителния материал.
 • Загрейте котела бавно, за да не изгорите растителния материал.
 • Бъдете търпеливи, дестилацията може да отнеме няколко часа.
 • Съхранявайте етеричните масла правилно, в херметически затворени стъклени бутилки, на хладно и тъмно място. Етеричните масла са летливи и ще се изпарят, ако не се съхраняват правилно.

Предпазни мерки, които трябва да се вземат при използване на домашен дестилатор за етерични масла

 • Винаги работете в добре проветриво помещение. Парите, които се отделят от растителния материал, могат да бъдат вредни, ако се вдишат.
 • Не използвайте открит огън, това може да причини пожар.
 • Бъдете внимателни с горещите повърхности. Котелът и кондензаторът могат да бъдат много горещи.
 • Носете защитни очила и ръкавици, за да се предпазите от контакт с етеричните масла, които могат да бъдат дразнещи за кожата и очите.

Без значение дали сте начинаещ или опитен любител на ароматерапията, домашният дестилатор е инвестиция, която ще ви награди с безценни ароматни изживявания и може да бъде забавно и полезно хоби. С малко търпение и практика ще се научите как да извличате свои собствени етерични масла, които да използвате за ароматерапия, домашни продукти за красота и други цели.

Започнете своето ароматно пътешествие още днес!

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Мога ли да използвам различни видове растения в домашния дестилатор?

Да, можете да използвате различни видове растения в домашния дестилатор за етерични масла, след като се уверите, че са подходящи за дестилация и не са токсични.

Колко време е нужно за дестилация на етерични масла?

Времето за дестилация на етерични масла може да варира в зависимост от типа на уреда и състава на растението, но обикновено отнема няколко часа.

Как да съхраняваме и използваме правилно етеричните масла?

Етеричните масла трябва да бъдат съхранявани на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина и топлина. Важно е също да се държат в плътно затворената бутилка, за да се предотврати окисляването и загубата на аромат и качество на продукта.

Виж още

Етерични масла за свещи

Radostin Valeov

Рецепти с етерични масла Дотера

Radostin Valeov

Съставки на анасоновото етерично масло

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X