Съвети

Дестилатор за етерични масла цена

4.6/5 - (5 votes)

Кои са факторите, които обуславят цената на дестилаторите за етерични масла?

Етеричните масла са концентрирани ароматни вещества, получени от растителни материали. Те намират приложение в ароматерапията, козметиката, парфюмерията, медицината и други области. Добивът им се осъществява чрез дестилация – процес, при който се отделят летливите компоненти от растителната суровина.

В природата съществуват над седемстотин вида различни растения, които съдържат етерични масла.

Как растението се превръща в етерично масло?

Естествено е да искате да знаете колкото е възможно повече за произхода на едно етерично масло преди да го купите. Важни фактори свързани с произхода на маслото включват информация за това как се отглежда, събира и дестилира суровината. 

Точният процес за производство на етеричните масла варира в зависимост от какви растения идва маслото. Основната идея е те да преминат през специфичен процес на дестилация с помощта на специални машини, за да се отдели етеричното масло от определени негови части.  Реално етеричното масло се крие в различни части на растението, често в микроскопични количества. По време на процеса на дестилация машината ще отдели етеричното масло от определената част. Например, когато се правят цитрусови масла, те се отделят от кората на плода, а за направата на етерично масло от розмарин, се използват само цветчетата. При други билки, изискванията могат да бъдат различни.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Методи за извличане

Етеричните масла могат да бъдат произведени по много различни начини, като има два основни метода за получаване на етерични масла от растенията, които доминират: дестилация и пресоване.

Производство на етеричните масла

Парна дестилация

Най-популярният метод за извличане на етерични масла е парната дестилация и повечето етерични масла се произвеждат по този начин. Този процес включва поставянето на растителния материал в съд/казан (воден дестилатор), където парата под налягане преминава през него. Налягането на парата освобождава етеричните масла, което им позволява да се изпарят заедно с парата. Изпълнената с етерично масло пара след това преминава през охладителна система, където се кондензира в течност. Етеричното масло изплува на повърхността на водата, което го прави лесно за отделяне.

В идеалния случай парната дестилация трябва да бъде с ниско или средно налягане без използване на химически разтворители. За съжаление много често дестилаторът или производителят приоритизират печалбата пред правилното третиране на растенията, а високото налягане на парата и бързата дестилация са по-рентабилни, но пък рядко създават фин и ценен продукт. Ето в този детайл е и една от големите разлики между конвенционалните производители и сертифицираните био земеделски производители, които дестилират своите растения много внимателно използвайки по-бавния метод на парна дестилация с ниско налягане, когато създават био етерични масла. Много растения изискват по-дълго време за дестилация, за да извлекат целия спектър от активни вещества от начало до край (особено бавно кипящите сесквитерпени) в етеричното масло. Тези бавни методи с ниско налягане, дават по-богато, терапевтично по-ефективно етерично масло.

Студено пресоване

Пресоването се използва почти изключително за цитрусови плодове и се състои от нежно изтъркване на кората на плода където се съдържа етеричното масло в малки маслени жлези, което води до освобождаване на маслото. В този процес не се използва топлина, тъй като маслото е „пресовано“, когато кората се пробожда.

Екстракция

Това е обичайният метод за производство на масла от много ароматни цветни растения като жасмин, тубероза, червена шампака (всъщност много от маслата, използвани в парфюмерията). Маслата, получени по този начин, са известни като абсолюти. Растителният материал се смесва старателно с разтворител като хексан, който разтваря ароматните вещества, а също и восъци и други продукти. След това разтворителят се възстановява, оставяйки остатък, известен като конкрет. Восъците и другите непотребни съставки се отстраняват от конкрета с алкохол, и се получава маслото.

Извличане с CO2

При извличането с CO2 се използва въглероден диоксид за извличане на ароматните вещества от растенията. Този метод позволява ниска „студена“ обработка на растенията, тъй като маслото може да бъде извлечено при температури от около 30 градуса по Целзий (90 градуса по Фаренхайт). В много случаи крайният резултат е много фин, плътен аромат (например жасмин СО2), особено подходящ за вкусовата промишленост. Въпреки това, енергията на тези масла в повечето случаи не показва същите резултати, както при дестилираните продукти.

Хидродифузия

Хидродифузията е друг вариант на парната дестилация. Парата се инжектира от върха на дестилационния съд, вместо да се вкара отдолу. Времето за дестилация е по-кратко и процесът често позволява по-добро проникване на парата в растителния материал. Хидродифузираните масла понякога имат леко по-изтънчена нотка.

Какво е дестилатор за етерични масла?

Етеричните масла, като краен продукт обикновено са скъпи, поради труда свързан с тяхното извличане. Но ако сте решили да постигнете този резултат в домашни условия, тогава бихте могли да спестите голяма част от този разход.

Дестилаторът за етерични масла е инструмент, който ви позволява да извличате тези масла от растителен материал у дома. Домашният процес на дестилация на етерични масла може да бъде интересен и задоволителен проект. Важно е обаче да се отбележи, че производството на етерични масла може да бъде опасно поради риска от пожар или нараняване, а също и заради потенциалната токсичност на някои растения. Преди да започнете такъв проект, винаги се консултирайте с професионален ароматерапевт или специалист по растителни масла.

Цена на дестилатор за етерични масла

Цената на дестилатор за етерични масла може да варира значително – от около 100 лв. до над 10 000 лв. Разнообразието се обуславя от редица фактори, сред които:

Вид на дестилатора

 • Лабораторни дестилатори: Подходящи са за малки количества растителен материал и се отличават с по-ниска цена (от 100 до 500 лв.). Не се изискват специални познания или умения за работа с тях и могат да бъдат закупени от различни производители на лабораторно оборудване.
 • Промишлени дестилатори: Промишлените дестилатори могат да се използват за производство на големи количества етерични масла и за дестилация на всички видове растителни материали, но са значително по-скъпи (от 5000 до над 10 000 лв.). Те са по-големи от лабораторните дестилатори и са предназначени за промишлени условия. За работа с промишлените дестилатори се изискват специални познания и умения, а закупуването и поддръжката им е скъпо.

Материал

 • Стъкло: Стъклените дестилатори са по-евтини (от 100 до 500 лв.). Едно от основните предимства на стъклото е, че е химически инертно и не реагира с маслата. Стъклените дестилатори са прозрачни и позволяват наблюдение на процеса, освен това се почистват лесно. От друга страна са по-чупливи и не позволяват дестилация при високи температури.
 • Неръждаема стомана: Дестилаторите от неръждаема стомана са по-здрави и устойчиви на висока температура, но и по-скъпи (от 500 до над 10 000 лв.). Възможно е да реагира с някои масла.
 • Мед: Медните дестилатори имат отлична топлопроводимост, за равномерно нагряване, но определени етерични масла не взаимодействат добре с метала мед. Друг недостатък на тези дестилатори е, че могат да се окислят с течение на времето

По възможност използвайте материали от стъкло и неръждаема стомана. Има растения, които не взаимодействат добре с метала мед. Възможността за използването на алуминиеви материали не се изключва, но тяхната употреба не се препоръчва за масла, които съдържат феноли.

Капацитет

 • Дестилатори с малък капацитет (до 1 литър): Подходящи са за домашна употреба и са по-евтини (от 100 до 500 лв.).
 • Дестилатори с голям капацитет (над 5 литра): Използват се за производство на етерични масла в по-големи количества и са по-скъпи (от 5000 до над 10 000 лв.).

Допълнителни функции

 • Термостат: Позволява прецизен контрол на температурата, което е важно за добива на качествени етерични масла.
 • Система за охлаждане: Охлажда парата, получена при дестилация, и я кондензира в течно етерично масло.
 • Вграден термометър: Помага за наблюдение на температурата на дестилация.

Фактори, които е важно да се вземат предвид при избора на дестилатор

 • Предназначение: За домашна употреба или за производство на етерични масла в по-големи количества?
 • Вид на етеричните масла: Някои дестилатори не са подходящи за добива на определени видове масла.
 • Вашият бюджет: Определете колко сте готови да инвестирате в дестилатор.
 • Вашият опит: Ако сте начинаещ, може да е по-добре да изберете по-прост дестилатор.

Цената на дестилатор за етерични масла зависи от редица фактори. При избора на дестилатор е важно да се вземат предвид предназначението, видът на етеричните масла, бюджетът и лесната употреба.

Препоръчвам ви да проучите различните видове дестилатори и да сравните техните характеристики, преди да вземете решение.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Колко струва дестилатор за етерични масла?

Цената на дестилатор за етерични масла може да варира от няколкостотин лева до няколко хиляди лева.

Какви фактори обуславят цената на дестилатор за етерични масла?

Вид дестилатор: Аламбикът е най-евтиният, а хидродистилаторът е най-скъпият.
Размер: По-големите дестилатори са по-скъпи.
Материал: Дестилаторите от неръждаема стомана са по-скъпи от тези от мед.
Производител: Известните марки са по-скъпи.
Допълнителни функции: Някои дестилатори имат функции, които увеличават цената им, като например термоконтролер, таймер, система за охлаждане.

Как да изберем дестилатор за етерични масла?

Определете бюджет: Колко сте готови да платите за дестилатор?
Изберете вид дестилатор: Аламбик е подходящ за начинаещи, а хидродистилатор е по-ефективен, но по-скъп.
Определете размера: Колко етерично масло искате да произвеждате?
Изберете материал: Неръждаема стомана е по-трайна, а мед е по-добра за дестилация на някои масла.
Проучете производители: Изберете производител с добра репутация.
Помислете за допълнителни функции: Термоконтролер, таймер, система за охлаждане.

Виж още

Домашен дестилатор за етерични масла

Radostin Valeov

Овлажнител за въздух с етерични масла

Radostin Valeov

Български етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X