Съвети

Шишенца за съхранение на етерични масла

4.8/5 - (5 votes)

Как да съхраняваме безопасно етеричните масла?

Етеричните масла са концентрирани ароматни вещества, извлечени от растения. Те се използват за ароматерапия, масажи, козметика, домакински нужди и други.

Срокът на годност, качеството, полезните свойства и безопасната употреба на етеричните масла зависи до голяма степен от начина, по който се съхраняват. При избор на подходящ съд и правилна температура, етеричното масло може да издържи максимално дълго време (от около една година). В някои случаи, в зависимост от вида на самото масло и условията на съхранение, срокът на годност може да достигне десет и повече години. 

Видове шишенца за съхранение на етерични масла

Има много различни видове шишенца, които могат да се използват за съхранение на етерични масла, но най-често срещаните са:

 • Стъклени шишенца: Те са най-добрият вариант за съхранение на етерични масла, тъй като са непропускливи и няма да реагират с маслата. Предлагат се в различни цветове, включително кехлибарен, зелен и син. Кехлибарените стъклени шишенца са най-добрият избор за съхранение на масла, които са чувствителни към светлина, защото ги предпазват от разграждане.
 • Шишенца с рол-он: Те са добър вариант за съхранение на етерични масла, които ще се използват за локално приложение.
 • Шишенца с капкомер: Те са малки бутилки, които имат капкомер за лесно дозиране на масла. Този вид шишенца са добър вариант за съхранение на етерични масла, които ще се използват за ароматерапия.

При избора на шишенца за съхранение на етерични масла е важно да се вземат предвид следните фактори:

 • Размер: Изберете бутилки с подходящ размер за количеството етерично масло, което ще съхранявате.
 • Материал: Изберете бутилки, изработени от материал, който е непропусклив и няма да реагира с маслата.
 • Цвят: Ако съхранявате масла, които са чувствителни към светлина, изберете бутилки от кехлибарено стъкло.
 • Приложение: Изберете бутилки с подходящ апликатор за предвиденото приложение на маслата.

Защо е важно етеричните масла да се съхраняват в тъмни стъклени шишенца?

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, ценени заради своите терапевтични и ароматни свойства. За да се запазят техните качества, е важно да се съхраняват правилно. Един от ключовите фактори за правилното съхранение е вида на шишенцата, в които са поставени.

 • Защита от UV лъчи: Слънчевата светлина може да разгради етеричните масла, променяйки техния химичен състав и терапевтични свойства. Тъмните стъклени шишенца, като кехлибарени, сини или зелени, блокират UV лъчите, предпазвайки маслата от разграждане.
 • Предотвратяване на окисляване: Етеричните масла са склонни към окисляване при излагане на кислород. Тъмните стъклени шишенца са по-плътни от прозрачните и позволяват по-малко кислород да проникне вътре, забавяйки процеса на окисляване.
 • Запазване на аромата: UV лъчите и кислородът могат да повлияят на аромата на етеричните масла. Тъмните стъклени шишенца предпазват маслата от тези фактори, запазвайки техния естествен аромат.
 • Стабилност: Някои етерични масла са фоточувствителни и могат да се разградят или да променят цвета си при излагане на светлина. Тъмните стъклени шишенца предпазват маслата от тези реакции, осигурявайки тяхната стабилност.
 • Безопасност: Тъмните стъклени шишенца са по-здрави от прозрачните и по-малко податливи на счупване.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Може ли етеричните масла да се съхраняват в:

 • Прозрачни стъклени шишенца? – По-скоро не. Въпреки че прозрачните/безцветни стъклени бутилки няма да причинят щети на етеричните масла, те също така няма да предотвратят пропускането на UV лъчи, които ще повлияят върху качеството на маслото. Вместо това се препоръчват бутилки с по-тъмен цвят (като кехлибарени бутилки).
 • Алуминиеви бутилки? – И да, и не. Алуминиевите бутилки са подходящи за съхранение, ако вътрешността им е облицована със специална епоксидна облицовка.
  Те са безопасен метод за транспортиране на етерично масло и са идеални за краткосрочно съхранение.
 • Метални или неръждаеми контейнери? – Да, може. Неръждаемата стомана е идеален материал за съхранение на етерични масла. Избягвайте пластмасови или дървени материали, когато работите със смеси от етерични масла.
 • Пластмасови шишенца – В никакъв случай! – Съхраняването на етерични масла в пластмасови бутилки причинява ламперия и нефтохимичните вещества в материала, могат да реагират негативно с етеричните масла.
  Известно е също, че пластмасата абсорбира етерични масла, което представлява предизвикателство при почистване на шишенцата.

Съвети за съхранение на етерични масла

 • Съхранявайте етеричните масла на хладно и тъмно място.
 • Дръжте шишенцата плътно затворени, за да се избегне изпаряване.
 • Не съхранявайте етерични масла в близост до източници на топлина.
 • Пазете етеричните масла от деца и домашни любимци.

Важно: Етеричните масла са концентрирани вещества и могат да бъдат дразнещи за кожата и лигавиците. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло преди да ги нанесете върху кожата. Не приемайте етерични масла вътрешно, освен ако не сте инструктирани от лекар.

 

Колко дълго можете да съхранявате вече отворени етерични масла?

Всеки производител на етерични масла е задължен да постави символ или указание за срока на годност на продуктите си, след тяхното отваряне. Това ще ви даде ориентир, за колко дълго можете да използвате маслото.

Можете ли да съхранявате етеричните масла в хладилник?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник, особено ако използвате маслата рядко – например няколко пъти в годината.

Можете ли да съхранявате етеричните масла във фризер?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват във фризера, но имайте предвид, че не е желателно често замразяване-размразяване, както и други резки промени в температурата. Ако все пак замръзнат или образуват кристали, преди да ги използвате е нужно да ги оставите известно време на стайна температура. Времето, необходимо за „размразяване“, зависи от маслото и може да варира от минути до няколко часа. Препоръчваме ви да ги поставите в купичка с топла, но не гореща вода.

Къде не трябва да се съхраняват етеричните масла?

Не съхранявайте етеричните масла в горещи, светли или влажни помещения, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или зони, където са изложени на пряка слънчева светлина. Не се препоръчват места с постоянно променящите се стайни температури, които могат да влошат качеството на маслото.

Как може да разберете, дали вашето масло е изгубило свойствата си?

Има четири основни начина да разберете дали етеричното масло вече е негодно за използване:

 • Ароматът му е станал по-силен и вероятно неприятен или е отслабнал, в зависимост от маслото.
 • Цвета на маслото се е променил, като е станал по-тъмен, по-светъл или дори безцветен, в зависимост от маслото.
 • Изглежда мътно.
 • Консистенцията се е променила и се е сгъстило.

В някои случаи е възможно окисленото етерично масло да не прояви изброените по-горе признаци, но вече да не става за употреба. Поради тази причина силно се препоръчва всички масла да се съхраняват правилно, да се обработват и използват преди посочения от производителя срок на годност.

Какви са опасностите от използването на етерични масла с изтекъл срок на годност?

Запомнете, че развалените етерични масла са вредни и използването им може да навреди на здравето на човека. Счита се, че причиняват някои вреди на кожата, дразнене, зачервяване, обриви, възпаление и изгаряне, наред с различни други потенциално неприятни резултати.

Нежелани ефекти от употребата на етерични масла

 • Трябва да използвате етеричните масла по предназначение! На опаковката е посочено, дали те се използва само за външна употреба.
 • Задължително е да се консултирате с лекар преди да използвате тези масла за терапевтични цели. Бременните и кърмещите жени не бива да използват етерични масла без консултация със специалист, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормонални секрети и не е ясно, дали този ефект може да се прехвърли на бебета в различните етапи на развитие.
 • Винаги съхранявайте етеричните масла на място, недостъпно за деца, особено на възраст под 7 години.
 • Препоръчителна е консултацията с лекар преди използването на етерични масла, ако имате някое от следните заболявания: рак, сърдечни заболявания, кожни заболявания или алергии, хормонални заболявания или епилепсия. Хората, които приемат лекарства с рецепта, претърпели са тежка операция или са изложени на по-голям риск от инсулти, инфаркти или атеросклероза, също трябва да потърсят медицинска консултация преди употреба.

Преди да използвате каквото и да е етерично масло, се препоръчително е да си направите кожен тест за поносимост. Как става това? Разредете 1 капка етерично масло с 1/2 ч.л. крем или друго базово масло, което ползвате, и нанесете много малко количество от тази смес върху част от кожата, която не е чувствителна. Етеричните масла никога не трябва да се използват и нанасят близо до очите, вътре в носа и ушите, или върху други особено чувствителни участъци от кожата. Потенциалните странични ефекти на етеричните масла включват: зачервяване, обрив, парене, нарушения в кръвоносните съдове, ниско кръвно налягане, световъртеж, главоболие, гадене, диария и ускорен сърдечен ритъм.

В случай на алергична реакция, прекратете употребата на продуктите и незабавно посетете лекар, фармацевт или алерголог за здравна оценка и подходящо последващо лечение. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба на етерично масло.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Може ли етеричните масла да се съхраняват в хладилник?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник. Тази опция е особено подходяща за тези, които използват маслата си рядко – например няколко пъти годишно.

Къде не трябва да се съхраняват етерични масла?

Не съхранявайте етеричните масла на горещи, светли или влажни места, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или на друго слънчево място, както и на всякакви места, където постоянно променящите се стайни температури могат потенциално да влошат качеството на маслото.

Как се почистват шишенца за етерични масла?

Измийте шишенцата с топла сапунена вода и ги изплакнете добре.
Оставете шишенцата да изсъхнат напълно, преди да ги използвате отново.
Не използвайте алкохол или други разтворители за почистване на шишенца за етерични масла.

Къде мога да купя шишенца за етерични масла?

Шишенца за етерични масла могат да бъдат закупени онлайн или в магазини за здравословни и био продукти. Важно е да се купуват шишенца от реномиран производител.

Какъв размер шишенце да избера?

1 ml: Подходящи за тестване на нови масла или за съхранение на масла, които се използват рядко.
5 ml: Добър размер за масла, които се използват често.
10 ml: Подходящи за съхранение на базови масла.
15 ml: Подходящи за големи количества масла, които се използват често.

Виж още

Етерично масло от розмарин за коса

Radostin Valeov

Етерични масла за лице

Radostin Valeov

Съставки на анасоновото етерично масло

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X