Съвети

Колко капки етерично масло са необходими?

4.7/5 - (3 votes)

Правилно дозиране на етеричните масла: Колко капки са необходими за безопасна употреба?

Етеричните масла се извличат от растения и имат множество ползи за ума, тялото и духа. Те са концентрирани ароматни съединения и мощни терапевтични агенти, но за успешното им приложение решаващи са знанията и уменията ни да ги използваме правилно, да познаваме правилата за безопасност, препоръчителните концентрации и методите за приложение.

Ако сте под наблюдението на медицински специалист, моля, консултирайте се с него, преди да използвате ароматерапевтични етерични масла.

Стига да спазвате горното, етеричните масла могат да се използват от почти всички, в зависимост от вида на маслото и разреждането. Не забравяйте също, че създаденият ефект е взаимодействие между маслото, разреждането и индивида. Някои хора са по-чувствителни от други и трябва да проявяват по-голямо внимание.

Ето и някои основни правила при употреба на етерични масла:

Разреждане

Не нанасяйте неразредено масло върху кожата и лигавиците. Това може да причини изгаряне, възпаление или раздразнение на кожата. Разреждайте с базово масло преди нанасяне – в съответната концентрация. Изключения правят локални нанасяния за някои масла (напр. лавандула върху изгаряния, ухапвания от насекоми, пъпки и др.), ако не сте с много чувствителна кожа.

Защо и как се разреждат маслата

Разреждането на етерични масла е важно по две основни причини: първо, то помага да се избегнат кожни реакции като раздразнения и обриви. Второ, така се избягва токсичността – когато концентрираните етерични масла се нанасят редовно върху кожата, те могат да се натрупат във вашия организъм с течение на времето, което води до токсичност.

Но не позволявайте това да ви пречи да използвате етерични масла. Просто като познавате маслата, които избирате, разреждайки ги по подходящ начин с базово масло и избягвайки прекомерна употреба, можете да ги направите безопасни и да избегнете неприятни реакции.

Процес на разреждане

Когато работите с малки количества етерични масла за ваша лична употреба, най-лесният начин за измерване е на капки. Въпреки че това не е точен метод за измерване, обикновено е добър за създаване на свои собствени комбинации и рецепти.

Процентите на безопасно разреждане варират от 1% до 10%, така че спазвайте внимателно инструкциите. За да направите 2% разреждане (което е средно), добавете 15 капки етерично масло към 30 мл базово масло.

Очи, уши, лигавици

Неразредено етерично масло не трябва да се нанася в ушите, носа, аногениталната лигавица и особено в очите, дори разредено.

Чувствителни области, които трябва да се избягват:

  • Някои области на лицето, като кожата около очите
  • Очи и вътре в ушите
  • Отворена рана, директно върху изгорена или по друг начин наранена кожа

Внимание! При случайно попадане на етерично масло в очите, първо промийте добре под течаща вода, след което нанесете базово масло, което ще разтвори и отмие етеричното масло (може и прясно мляко).

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Дозировка

Общото правило в Ароматерапията гласи: „Малкото е много!“. Това означава, че макар използвани в ниски концентрации етеричните масла ще ви помогнат много повече, отколкото ако прекалите с тях.

Едно етерично масло може да бъде безопасно, когато е приложено в правилната дозировка, както и да стане токсично при предозиране. Прекалено ниската концентрация пък може да означава малък или никакъв ефект. Тук визираме дозиране както по отношение на количество, така и продължителност. Да вземем известната на всички лавандула (L. angustifolia) за пример – в умерени дози тя е добър седатив, но може да причини безсъние когато се предозира. В този смисъл, познанията, уменията и опита на терапевта са от голямо значение за определяне на правилните дози, особено що се отнася до специфични и таргетирани приложения. 

Строго спазвайте дозировките в рецептите и правилата за използване с оглед на противопоказания. Не превишавайте допустимите дози.

Важно е да отбележим, че повечето етерични масла могат да бъдат считани за по-малко токсични от аспирина и парацетамола.

Внимание! Предозирано етерично масло, било през кожата или чрез инхалации, може да предизвика гадене, главоболие, кожно раздразнение, емоционално разстройство или усещане за унесеност. Вдишването на чист въздух помага за отминаване на тези симптоми.

При раздразнение на кожата не измивайте с вода, а почистете с базово масло!

Правила за дозиране

Капката е основна мерителна единица при етеричните масла.

1 мл етерично масло отговаря средно на 25 капки, като в зависимост от капкомера и плътността на маслото варира между  20-40 капки.

За масаж:

При ароматерапевтичния масаж етеричните масла се използват външно разредени в базови масла, като например масло от сладък бадем, органично сусамово масло, органично слънчогледово масло или жожоба. Стандартното разреждане за масаж на цяло тяло е 2% (т.е. приблизително 15 капки в 30 мл базово масло).

Когато работите с малки количества етерични масла за лична употреба, най-лесният начин за измерване е капка по капка. За съжаление една капка от едно етерично масло може да бъде по-голяма или по-малка от друга поради вискозитета и температурата на маслото и размера на капкомера или редуктора на отвора. Поради това измерването на капки не е най-точният метод за измерване на етерични или носещи (базови) масла, но като цяло е подходящ за създаване на малки локални смеси и рецепти за ваша лична употреба. Най-точният начин за измерване е по тегло, а не по капка или по обем. Измерването по тегло се препоръчва за по-прецизно смесване и точност.

Добро правило, когато се опитвате да направите 2% разреждане по метода на капката, е да добавите 12-15 капки етерично масло към 30 мл студено пресовано масло, лосион, растително масло или друг естествен липид/хидратиращ продукт.

Внимание! При деца и възрастни хора се препоръчва използването на по-ниска концентрация от максимално 1% (7 капки в 30 мл. базово масло), докато за  локално приложение е възможно да се използват по-високи концентрации (например 3% или средно 22 капки в 30 мл. база).

Слаба концентрация0,5%при чувствителна кожа, екзема/псориазис, бременност, децанапр. 4 капки в 30 мл базово масло (при 25 к/мл)
Нормална концентрация2%при масаж на цяло тялонапр. 15 капки в 30 мл базово масло
Висока концентрация5%само за локално приложение, инфекции, остра болка напр. 38 капки в 30 мл базово масло

Благоприятни зони, на които можете да нанесете етерични масла

  • Врат
  • Чело и слепоочия
  • Гърди и корем
  • Ръце, крака и стъпала

Вана за тяло:

Запомнете – не поставяйте капки етерично масло във ваната, след което веднага да се потопите в нея. Етеричните масла не се разреждат с вода, те се носят на малки капчици по повърхността и вие може да седнете точно върху тези капчици неразредено етерично масло. Винаги, когато етеричните масла се „смесват“ с вода без диспергиращ (разреждащ) агент, съществува риск от раздразнение, тъй като неразредените капчици етерично масло се прикрепят към кожата, често в чувствителните зони. Тъй като маслата се загряват от водата и не могат да се изпарят, може да усетите силно парене. Следователно етеричните масла винаги трябва да бъдат напълно разредени, като се използва подходяща основа, преди да бъдат добавени във вана.

Един от най-ефективните и приятни начини за приложение на етеричните масла е да се добавят 5-10 капки етерично масло, разредени в 5-10 мл масло за вана, мляко за вана или базово масло. Първо пуснете водата до напълване на ваната, добавете маслата, отпуснете се във ваната и се насладете на аромата.

Вана за крака/ръце:

3-6 капки етерично масло се добавят към водата за вана на краката/ръцете. Добре е да се добави емулгатор – мед, мляко, течен сапун, лецитин, или др. емулгатор.

Етеричните масла може и да се добавят чисти към водата, но е възможно хора с по-чувствителна кожа да реагират.

Аромалампа / дифузер:

Не е препоръчително директно и интензивно да се вдишват етерични масла за повече от 15–20 минути, като например при вдишване с пара. Това обаче не се отнася за вдишване на масла, които се изпаряват във въздуха. Бъдете внимателни с ароматерапията. Разпръсквайте любимите си етерични масла периодично, а не през целия ден. В идеалния случай: за около 30–60 минути, след това направете почивка също от 30–60 минути. Това е не само по-безопасно, но е и по-ефективно, тъй като телата и нервната ни система привикват към етерични масла след този период от време. Винаги, когато използвате или разпръсквате етерични масла, препоръчително е първо да проветрите помещението, за да може въздухът да е чист и свеж.

4-6 к. етерично масло в ароматната лампа / дифузера са достатъчни за стая 20 м2.

Компрес:

В 500 мл топла или студена вода (в зависимост от състоянието) се добавят 3-4 капки. Потапя се памучна кърпа, изцежда се и се слага на проблемното място.

Инхалации:

В съд с 1-2 л. вода (топла или студена) се капват 2 к. (за деца) или 4-6 к. (за възрастни) етерично масло и се вдишват изпаренията.

Дразнене на кожата, чувствителност, токсичност

Има някои масла, които могат да причинят дразнене на кожата, без човека да има чувствителна кожа. При спазване на правилните разреждания, тези масла са безопасни.

Етерични масла, които могат да дразнят кожата

БосилекВърбинкаРиган
Лимонова треваЛицеяМаточина
КарамфилКанелена кора/листаМащерка червена (тимол, карвакрол)
Тагетес  

Някои от най-честите причини за дразнене на кожата се дължи на масла с лошо качество, стари масла или такива, които не са добре съхранявани (окислени).

Има вещества, които използвани регулярно (в прахове за пране и козметика), могат да причинят повишена чувствителност на кожата. Някои етерични масла могат да направят кожата чувствителна към тези вещества, особени ако не са в подходящото разреждане.

Тест за алергии

При чувствителна или склонна към алергии кожа, преди да използвате разредено етерично масло върху тялото, направете тест върху сгъвката на лакътя. Използвайте двойна концентрация, напр. 5-10 % етерично масло, разредено в базово масло, поставете го върху сгъвката на лакътя, и покрийте за 24 часа. Може да трябва да се направи втори тест, в случай на сензибилизация на кожата, понеже при първото нанасяне може да няма реакция. Ако се появи зачервяване или сърбеж, намалете концентрацията или използвайте друго масло.

Теста се прави за всяко масло по отделно, не за смес!

Фоточувствителност

Бъдете предпазливи с онези масла, които предизвикват фоточувствителност (фототоксични масла). Фоточувствителност може да възникне, когато определени съставки на етеричното масло, особено от студено пресовани масла, реагират с кожата под въздействие на ултравиолетовата светлина и не възникват, когато кожата не е изложена на светлина. Може да се прояви като зачервяване, хиперпигментация или обрив, в зависимост от степента на реакция.

Фурокумарините (псоралени) са основните виновници за фототоксичните реакции. Те се съдържат в цитрусовите студено пресовани масла, добити от кората, особено бергамота.

Повишено внимание към определени състояния

При възрастни и отпаднали хора, при сериозно болни хора с бъбречни и чернодробни заболявания, както и при малки деца, способността за преработване на всякакви чужди молекули, проникващи в тялото е намалена, затова трябва да бъдат наблюдавани за всякакви неблагоприятни реакции.

Взаимодействие с лекарства

Етеричните масла могат да взаимодействат в съчетание с други лекарства /вещества, въпреки, че няма ясни доказателства за нежелани реакции. Затова могат да се използват успешно в комбинация с алопатичната медицина. Въпреки това, следва да се има предвид въздействието на маслата, ако човек взема лекарства за сън, не следва да му се дава розмарин, който повишава будността, а е по-добре да се ползва лавандула, ветивер, които ще подпомогнат релаксацията и съня.

Също така е добре да се има предвид, че етеричните масла може да се конкурират се с лекарствата за местата за свързване на плазмения албумин. Това може да причини движението на лекарството в свободна форма в кръвта, при наличие на определено количество етерично масло.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Трябва ли да разреждам етеричните масла, ако ги използвам в дифузера си?

Когато използвате етерични масла в дифузер, следвайте указанията, които се предлагат с конкретния тип или модел дифузьор. В наши дни на пазара има неограничен брой дифузери, така че трябва задължително да проверите указанията, които придружават марката и модела, който имате.

Как да избера качествено етерично масло?

Потърсете етерично масло, което е 100% чисто и натурално.
Проверете етикета за информация за произхода на маслото и метода на добиване.
Изберете етерично масло от реномиран производител.
– Не се изкушавайте от евтини етерични масла, които може да са с ниско качество или синтетични.

Има ли някакви рискове при използването на етерични масла?

Да, има някои рискове, свързани с използването на етерични масла. Например, локалното приложение на неразредено масло може да причини дразнене или изгаряне на кожата. Вдишването на някои масла може да причини респираторни проблеми. Приемът на етерични масла вътрешно може да бъде опасно и трябва да се избягва, освен ако не се препоръчва от квалифициран ароматерапевт.

Виж още

Етерични масла против косопад

Radostin Valeov

Етерични масла при кашлица

Radostin Valeov

Етерични масла за парфюми

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X