Съвети

Как да разреждаме етеричните масла

Разреждане на етерично масло
4/5 - (1 vote)

Вижте как да разреждаме етеричните масла!

ЗАЩО ТРЯБВА ДА РАЗРЕЖДАТЕ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Силата на растителната химия е сила, с която трябва да се съобразяваме! Етеричните масла са се развили в продължение на милиони години като естествени защитни механизми за различни видове растения срещу животни, птици, насекоми и бактерии. Като част от еволюционния процес растенията развиват изключително силни аромати и антимикробни свойства, за да предотвратят тези заплахи. Тази изключителна концентрация на фитохимикали – която се засилва от големия обем растителен материал, необходим за производството на малък обем налично в търговската мрежа масло – прави етеричните масла потенциално опасни, когато се използват локално, особено ако имате чувствителна кожа, хронично кожно заболяване или склонност към алергични реакции.

Разреждането на етеричните масла има и други предимства. То помага за подобряване на физическото изживяване от масажа, тъй като етеричните масла са силно летливи и се изпаряват бързо. Когато се смесват с по-малко летлива, по-абсорбираща среда, те остават по-дълго върху кожата, проникват по-дълбоко и удължават удоволствието от масажа.

Ето някои съвети за безопасно разреждане на етерични масла:

 • Започнете с ниски концентрации и постепенно увеличавайте дозата, ако е необходимо.
 • За масажни масла, лосиони и кремове обикновено се препоръчва концентрация от 1-3% етерично масло.
 • Използвайте базово масло, което е безопасно за кожата. Някои подходящи базови масла са бадемово масло, жожоба, сладък бадем и кокосово масло.
 • Преди да нанесете разредено етерично масло върху кожата, направете тест за чувствителност.
 • Нанесете малко количество разредено масло върху вътрешната страна на китката си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите зачервяване или дразнене, маслото е безопасно за употреба.
 • Ако имате някакви притеснения относно безопасното използване на етерични масла, консултирайте се с лекар или специалист по ароматерапия.

СПРАВКА ТАБЛИЦА ЗА СМЕСВАНЕ

Имайте предвид, че 1 метрична чаена лъжичка е равна на приблизително 5 ml, а 1 метрична супена лъжица е равна на приблизително 20 ml.

Процент на смес от етерични масла Количество етерично масло Количество носещо масло 
0.5% 1 капка 2 чаени лъжички 
2 капки 1 супена лъжица 
10 капки 100 мл 
1% 2 капки 2 чаени лъжички 
4 капки 1 супена лъжица 
20 капки 100 мл 
2% 4 капки 2 чаени лъжички 
8 капки 1 супена лъжица 
40 капки 100 мл 
3% 6 капки 2 чаени лъжички 
12 капки 1 супена лъжица 
60 капки 100 мл 

Дозировка на етерични маска за деца

Според Американската асоциация за ароматерапия (Aromatherapy Association of America), препоръчителната концентрация на етерични масла за деца е:

 • Деца от 3 до 24 месеца: 0,25% (2 капки на 10 мл базово масло)
 • Деца от 2 до 6 години: 1,0% (8 капки на 30 мл базово масло)
 • Деца над 6 години: 1,0% – 2,0% (8-16 капки на 30 мл базово масло)


Тези концентрации са само препоръки и може да се наложи да ги намалите, ако детето има чувствителна кожа.


Фактори, които трябва да имате предвид, когато решавате коефициенти на разреждане


Подходящото съотношение на разреждане на етеричните масла зависи от различни фактори, включително конкретното етерично масло, предвидената употреба, възрастта и здравословното състояние на потребителя и метода на приложение. Като обща насока, обикновено се препоръчва съотношение на разреждане от 1-2% за повечето локални приложения, което се равнява на 1-2 капки етерично масло на чаена лъжичка (5 ml) масло-носител.

Въпреки това, някои етерични масла може да изискват дори по-ниски съотношения на разреждане, особено за деца, възрастни хора както и такива с чувствителна кожа. Важно е да се консултирате с надеждни източници или да потърсите съвет от квалифициран ароматерапевт или здравен специалист, за да определите подходящото съотношение на разреждане за вашите нужди.


Изборът на подходящо базово масло за разреждане

Изборът на подходящо базисно масло за разреждане на етерични масла зависи от няколко фактора, включително:

 • Тип на етеричното масло: Някои етерични масла са по-раздразнителни от други. За тези масла е по-добре да се използва базово масло с по-високо съдържание на мастни киселини, което ще помогне да се намали дразненето.
 • Цел на приложението: Ако етеричното масло ще се използва за масаж, е важно да се използва базово масло, което е приятно за кожата и лесно се абсорбира.
 • Лични предпочитания: Някои хора предпочитат да използват базови масла с лек аромат, докато други предпочитат масла с по-силен аромат.


Ето някои от най-популярните и препоръчителни базови масла за разреждане на етерични масло

 • Бадемово масло: Бадемовото масло е универсално базово масло, което е подходящо за повечето видове кожа. То е богато на мастни киселини и е леко хидратиращо.
 • Фракционирано кокосово масло: Фракционираното кокосово масло е по-лека версия на кокосовото масло, която е по-малко мазна и по-лесно се абсорбира от кожата.
 • Масло от жожоба: Маслото от жожоба е близко по състав до естествения себум на кожата, което го прави чудесен избор за хора с чувствителна кожа.
 • Масло от сладък бадем: Маслото от сладък бадем е богато на витамин Е и е леко хидратиращо.
 • Кокосово масло: Кокосовото масло е стабилно при стайна температура и има силен аромат. То е подходящо за масаж и за приготвяне на продукти за домашна грижа за кожата.

Други подходящи базови масла за разреждане на етерични масла включват:

 • Масло от авокадо
 • Масло от сандалово дърво
 • Масло от шипка
 • Масло от гроздови семки
 • Масло от пшеничен зародиш

Правилният начин за разреждане на етерични масла с базови масла


Чистите етерични масла са изключително мощни и тяхното директно приложение не се препоръчва, следователно има нужда от разреждането им. Ето ръководство стъпка по стъпка:

Стъпка 1: Изберете етерично масло и базово масло. Помислете за конкретното етерично масло, което искате, предвидената употреба и препоръчителното съотношение на разреждане.

Стъпка 2: Изберете подходящ контейнер. Изберете чиста, тъмна стъклена бутилка, за да съхранявате вашата разредена смес от етерични масла. Непрозрачното стъкло предпазва маслото от светлина и удължава срока му на годност.

Стъпка 3: Изчислете коефициента на разреждане. Типичното съотношение на разреждане за локално приложение е 1-2%, което се равнява на 1-2 капки етерично масло на чаена лъжичка (5 mL) базово масл. Препоръчително е да се обърнете към надеждни източници или да потърсите съвет от квалифициран ароматерапевт или здравен специалист, за да определите подходящото съотношение на разреждане за вашите нужди.

Стъпка 4: Измерете и смесете. С помощта на чист капкомер или пипета измерете желаното количество масло-носител във вашата стъклена бутилка. Разбъркайте добре, като завъртите бутилката внимателно. Добавете подходящия брой капки етерично масло въз основа на изчисленото съотношение на разреждане.

Стъпка 5: Етикетирайте и съхранявайте. Етикетирайте вашата разредена смес от етерични масла с конкретното използвано етерично масло, съотношението на разреждане и датата на приготвяне. Съхранявайте на тъмно място, далеч от топлина и слънчева светлина.


ВАЖНО:

 • Етеричните масла са много мощни и имат потенциал да раздразнят кожата, ако не се използват отговорно.
 • Оптималните съотношения на разреждане на етеричните масла зависят от редица фактори, включително възраст, здравословно състояние и лекарства, кожа и обонятелна чувствителност.
 • Насоките за разреждания трябва да се приемат като отправна точка за по-нататъшно изследване и употребата на етерични масла трябва да се преустанови, ако възникне дразнене.

Виж още

Възбуждащи етерични масла

Radostin Valeov

Етерични масла за пчели

Radostin Valeov

Етерично масло за успокоение

admin

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X