Съвети

Етерични масла при хрема

4.7/5 - (6 votes)

Как да лекуваме хремата с етерични масла?

Хремата е често срещано състояние, което се причинява от възпаление на лигавицата на носа. Тя може да бъде причинена от вирусна или бактериална инфекция, алергия или други фактори. Симптомите на хремата включват запушен и течащ нос, кихане и главоболие.

Със силата на растенията под формата на етерични масла можем да помогнем за укрепването на имунната система по време на вирусна атака и / или да съкратим продължителността и тежестта на обикновената настинка или грип.

Защо етеричните масла са ефективни за лечение и облекчаване на симптомите на хрема?

Етеричните масла са много ефективни за облекчаване на симптомите на хремата. Те са чудесен, естествен и холистичен ресурс, защото:

 • Много етерични масла са антимикробни, противовирусни и подпомгагат имунитета(т.е. те могат да помогнат за предотвратяване на заболявания и/или да ви помогнат да се възстановите по-бързо)
 • Етеричните масла влияят директно върху лимбичната система, което влияе на това как реагираме на на стрес (т.е. етеричните масла ни помагат да спим по-добре, да чувстваме по-малко болка, да намалим безпокойството и т.н.)
 • Етеричните масла са лесни за употреба и могат да се използват като допълнителна подкрепа, заедно с професионалните здравни медицински съвети и предписания.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!


Как действат етеричните масла при хрема?

 • Овлажняват лигавиците: Хремата често е придружена от сухота и дразнене на лигавиците на носа и гърлото. Етеричните масла могат да помогнат за овлажняването на лигавиците и облекчаване на дразненето.
 • Разтварят секретите: Етеричните масла имат муколитични свойства, което означава, че помагат за разтваряне на секретите в носа и гърлото. Това улеснява отхрачването и облекчава задръстванията.
 • Подобряват дишането: Етеричните масла имат антисептични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на дишането.

Кои етерични масла могат да бъдат полезни при хрема?

 • Ментово масло: Вдишването на ментово масло може да отвори дихателните пътища и да ги изчисти от носната слуз. Ефектът се дължи на охлаждащите свойства на ментата. Маслото от мента съдържа ментол, който се бори с бактериите, причиняващи запушване на носа. То помага при настинки, кашлица и облекчава болките в гърлото. За целта може да се направи парна баня, като се поставят няколко капки от маслото в купа с топла вода и да се вдишва парата за няколко минути, докато симптомите отшумят.
 • Евкалиптово масло: Маслото от евкалипт отпушва ефикасно носа. То също облекчава симптомите на настинка, включително кашлица и хрема. Подобно на ментовото масло, евкалиптовото може да се вдишва на парна баня. Евкалиптовото масло съдържа цинеол, който има противовъзпалителни и антибактериални свойства и подобрява симптомите на синузит, включително главоболие, запушен нос и хрема. Също така стимулира имунната система и помага за лечение на гръдни инфекции.
 • Лавандулово масло: Вдишването на лавандулово масло може да намали възпалението, болката и подуването в синусите. Маслото също има успокояващи свойства, благодарение на които се отпушва носа и се стимулира заспиването. В допълнение, етеричното масло от лавандула предотвратява настинките заради антимикробните и антисептичните си свойства.
 • Масло от риган: Маслото от риган се бори с бактериите, благодарение на основния му компонент – карвакрол. Вдишването му отпушва носа и намалява хремата. Етеричното масло от риган също има антибактериални и противогъбични свойства, които предотвратяват запушване на синусите, причинено от бактерии и гъбички.
 • Чаено дърво: Маслото от чаено дърво има антибактериално и противогъбично действие и е фективно срещу широк спектър от бактерии и гъбички, включително стафилококи, стрептококи, дрожди и плесени. Използва се за лечение на инфекции на кожата, ушите, носа, гърлото, дихателните пътища и пикочните пътища. Етеричното масло от чаено дърво има способността да стимулира имунната система, затова се използва за лечение на настинки, грип и други вирусни инфекции. Намалява възпалителните процеси и подуването на синусите.
 • Лайка: Маслото от лайка има противовъзпалителни и успокояващи свойства. То може да помогне за облекчаване на възпалението и да успокои раздразнената носна лигавица.

Как да използвате етеричните масла при хрема?

 • Парна инхалация: Това е един от най-ефективните начини за използване на етерични масла при хрема. Добавете 5-10 капки от препоръчаното етерично масло в купа с гореща вода (не вряла). Наклонете се над купата и покрийте главата си с кърпа, за да задържите парата. Вдишвайте дълбоко за 5-10 минути.
 • Ароматерапия: Дифузерът разпръсква етеричните масла във въздуха, което ги прави лесно достъпни за вдишване. Добавете 3-5 капки от препоръчаното етерично масло в дифузера и го включете за 30 минути няколко пъти на ден.
 • Нанасяне върху кожата. Разредете няколко капки етерично масло в базово масло, като кокосово или бадемово, и нанесете върху гърдите, гърба, стъпалата, челото или слепоочията.

Съвети за безопасно използване на етерични масла при хрема

 • Винаги разреждайте етеричните масла в базово масло, преди да ги използвате върху кожата.
 • Не използвайте етерични масла директно върху лигавиците, като очите или вътрешността на ушите и носа.
 • Преди да използвате етерични масла, е важно да се консултирате с лекар или фармацевт, особено ако сте бременна, кърмите или имате някакви здравословни проблеми.
 • Ако използвате етерични масла за първи път, е важно да направите тест за чувствителност. Нанесете малко количество от разреденото етерично масло върху вътрешната част на китката си и изчакайте 24 часа. Ако не забележите никаква реакция, можете да използвате маслото безопасно.
 • Ако сте чувствителни към етерични масла, започнете с по-ниски дози и постепенно ги увеличавайте.
 • Ако получите някакви нежелани реакции, като обрив или алергична реакция, прекратете употребата на етеричното масло и потърсете медицинска помощ.

Ако хремата ви е тежка или не се подобрява след няколко дни, консултирайте се с лекар.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Защо етеричните масла не се поставят в инхалатор?

Етеричните масла не са пригодени за използване в инхалатор. Това е много опасно, защото по този начин маслата се вкарват директно в белите дробове. Инхалаторите са пригодени за използване с физиологичен разтвор или специални лекарства, предписани от лекар. Маслата може да изпозвате спокойно в ултразвуков дифузер или в т.н. инхалери, но те нямат нищо общо с инхалаторите.

Кои етерични масла са най-ефективни при хрема?

Етерично масло от евкалипт – Евкалиптът има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Той помага за разтваряне на секретите и облекчаване на задръстванията.
Етерично масло от лайка – Маслото от лайка има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Тя помага за облекчаване на дразненето и възпалението на лигавиците.
Етерично масло от риган – Етеричното масло от риган има антибактериални и противогъбични свойства, които предотвратяват запушване на синусите, причинено от бактерии и гъбички.
Мента – Ментата има охлаждащи и антисептични свойства. Тя помага за облекчаване на дразненето и възпалението на лигавиците.
Етерично масло от лавандула – Лавандулата има успокояващи и противовъзпалителни свойства. Тя помага за облекчаване на симптомите на хрема и подобряване на съня.
Етерично масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво има антибактериално и противогъбично действие и е фективно срещу широк спектър от бактерии и гъбички, включително стафилококи, стрептококи, дрожди и плесени.

Може ли етеричните масла да се прилагат за облекчаване на хремата при деца?

Етеричните масла могат да бъдат ефективни за лечение на хрема при децата, но е важно да се използват внимателно и да не се превишава препоръчаната доза за деца. Етеричните масла са концентрирани и могат да бъдат токсични, ако се използват неправилно.
Ако използвате етерични масла при дете за първи път, е добре да направите тест за чувствителност. Нанесете малко количество разредено етерично масло върху вътрешната страна на китката на детето. Наблюдавайте за 24 часа за признаци на алергична реакция, като зачервяване, сърбеж или подуване.
Ако детето ви има някакви здравословни проблеми, консултирайте се с лекар преди да използвате етерични масла.

Виж още

Видове етерични масла

Radostin Valeov

Колко капки етерично масло са необходими?

Radostin Valeov

Магазин за етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X