Съвети

Етерични масла за свещи

4.8/5 - (5 votes)

Кои са най-добрите етерични масла за терапевтични ароматни свещи?

Още от древни времена свещите присъстват в живота и бита на хората. Те са били използвани за осветяване на домовете, като източник на светлина по време на път и в религиозни церемонии. Най-разпространените видове свещи в миналото са били лоените и тези, изработени от пчелен восък. Първите са били по-достъпни откъм цена, но за сметка на това отделяли повече сажди и пушек при горене. За разлика от тях свещите от пчелен восък били предпочитани заради по-яркия си пламък и по-чистото си горене, но били почти недостъпни, благодарение на по-високата си цена. Други материали, използвани за направата на свещи в миналото, са китовата мас, различни растителни масла, извлечени от плодове, семена и др.

Днес в повечето случаи купуваме свещи не заради практичната нужда от тях, колкото за да доставим удоволствие на сетивата си и да изпълним дома си с благоухания и уюта на пламъка. Ароматните свещи са чудесна идея за подарък и това ги прави още по-популярни.

Приятната атмосфера и медитацията с арома свещи са чудесен начин да се отпуснете и да се съсредоточите. Когато запалите ароматна свещ, етеричните масла се изпаряват във въздуха и създават успокояваща и релаксираща атмосфера. Това може да помогне да се намали стреса и тревожността и да се подобри настроението.

Всеки човек има около 450 рецептора за миризма, което ни позволява да разпознаваме голямо разнообразие от различни аромати. Един от най-добрите начини да направите ароматни свещи е да използвате натурални етерични масла, което може да предложи комфорт както на душата, така и на духа ви!

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Какво трябва да имате предвид, когато избирате етерични масла за направата на ароматни свещи?

Етеричните масла са концентрирани аромати на растения, които имат редица ползи за здравето и благосъстоянието. Когато избирате етерични масла за свещи, има няколко неща, които трябва да вземете предвид:

 • Аромат: Изберете аромати, които ви харесват и които създават настроението, което искате да постигнете. Например, ако искате да създадете успокояваща атмосфера, можете да използвате масла като лавандула, мента или жасмин. Ако искате да създадете енергизираща атмосфера, можете да използвате масла като лимон, грейпфрут или евкалипт.
 • Съвместимост с восъка: Някои етерични масла са по-съвместими с определени видове восък от други. Например, маслата с цитрусови плодове са подходящи за свещ от пчелен восък, а маслата с дървесен аромат са подходящи за свещ от соев восък.
 • Интензитет на аромата: Етеричните масла имат различна интензивност на аромата. Някои масла, като лавандулата, имат мек аромат, докато други, като евкалипта, имат силен аромат.

Изберете аромат, който ви харесва и от който ще се почувствате по-добре!

Когато използвате етерични масла за правене на свещи, имате много различни масла и комбинации, от които да избирате. Независимо дали искате да използвате ярки, цитрусови аромати за лятото или опушени, дървесни аромати за есента, вашите възможности са безкрайни. Изберете любимия си аромат.

 • Камфоров (остър аромат) – евкалипт, бор, чаено дърво
 • Цитрусов (свеж, освежаващ) – грейпфрут, лимон, лайм, сладък портокал, мандарина
 • Флорален (цветен) – жасмин, лавандула, роза
 • Билкови (интензивни и тревисти) – босилек, розмарин, градински чай
 • Ментов (охлаждащо свеж) мента
 • Смолист (земен аромат) – тамян, смирна
 • Пикантен (остър и силен) – черен пипер, кардамон, канела, карамфил, индийско орехче
 • Дървесен (прясно отсечено дърво) – кедър, кипарис, сандалово дърво

Ароматни нотки

Парфюмеристите разделят ароматите на етерични масла в категории, които наричат ​​нотки:

 • Връхните нотки миришат леко, свежо и ефирно. Те обикновено са първите забележими миризми, но също така се разсейват най-бързо – обикновено в рамките на пет до петнадесет минути.
 • Сърдечните нотки съставляват около 70% от аромата. Те се забелязват, когато горните нотки изчезнат и обикновено са силни и ароматни.
 • Базовите нотки придават дълбочина на аромата и могат да останат повече от шест часа. Предпочитан избор на базови нотки са дървесни аромати като кедър и сандалово дърво или дори ванилия и пачули.

Когато създавате смес, е важно да включите масла и от трите вида ароматни нотки, за да създадете дълготраен аромат. Ако не сте сигурни за дадена смес, оставете я да отлежи ден-два и я помиришете отново – може да останете приятно изненадани!

Ето някои от най-популярните етерични масла за свещи:

 • Жълта мандарина: Етеричното масло от жълта мандарина има топъл плодов аромат. Той действа ободряващо и повдига настроението. Свежото му ухание събужда сетивата и е подходящо за светло начало на деня, сутрешна медитация и йога.
 • Лавандула: Етеричното масло от лавандула има сладък билков аромат, който от древността се използва за хармонизиране на духа и тялото. Лавандулата притежава дълбоко релаксиращи свойства и спомага за добрия сън. 
 • Евкалипт: Mаслото от евкалипт има силен смолист аромат. Пречиства въздуха и влияе благотворно на дихателните пътища. Уханието на евкалипта създава здравословна среда и усещане за спокойствие. Активното му действие във въздуха стимулира концентрацията на ума и го прави идеално допълнение към работния ви кът.
 • Лимон: Лимонът има свеж, цитрусов аромат. Той е полезен за подобряване на настроението и концентрацията.
 • Мента: Ментата има освежаващ и ободряващ аромат. Тя е полезна за облекчаване на главоболието и гаденето.
 • Жасмин: Жасминът има сладък, флорален аромат. Той е полезен за подобряване на настроението и съня.
 • Кедър: Етеричното масло от кедър има мек дървесен аромат. То влияе релаксиращо при умствена и физическа преумора. Известно е и като естествен репелент. Сладките дървестни нотки на това масло пречистват ума и отпускат тялото.

Процес на приготвяне на ароматна свещ с етерични масла

 • Измерете желаното количество восък и го разтопете в подходящ съд.
 • Добавете етеричните масла в разтопения восък. За всяко масло определете дозата съгласно инструкциите.
 • По желание, добавете бои за оцветяване на восъка, за да придадете на свещите по-атрактивен външен вид.
 • Поставете фитила във формата за свещ и го фиксирайте, така че да стои стабилно.
 • Полейте разтопения восък върху фитила и оставете свещите да стегнат.

Предпазни мерки при използване на етерични масла

  При използването на етерични масла за свещи, внимавайте с дозирането. Прекомерното количество масло може да доведе до прекомерен аромат или дори да предизвика алергични реакции. Винаги се съобразявайте с инструкциите за използване на конкретното масло.

  Какво количество етерични масла да използвате?

  Количеството етерични масла, което трябва да използвате, зависи от няколко фактора, включително вида на восъка, който използвате, интензивността на аромата на етеричните масла и предпочитанията ви.

  Като цяло, се препоръчва да използвате около 20-30 капки етерично масло на 100 грама восък. Ако използвате по-силен ароматен етерично масло, можете да използвате по-малко.

  Кои са най-често използваните видове восък за свещи?

  Някои от най-разпространените видове восък, от които се правят свещите, са:

  Естествени восъци

  • Пчелният восък е много популярен сред производителите на свещи, защото гори красиво и съдържа собствен приятен аромат. Пчелният восък е по-лепкав от другите восъци и изисква малко по-голям фитил. Това може да причини проблеми при освобождаването на свещта от формата. Пчелният восък работи най-добре за контейнери, свещи с потопен конус и навити свещи.
   Работи добре, когато се смеси с восъци с по-ниска точка на топене и се използва в контейнерни свещи. Свещите от чист пчелен восък ще изгорят директно в центъра на контейнера, оставяйки восък по стените на контейнера. Най-скъпият от восъците, пчелният восък се предлага в естествен цвят или избелено бяло. Ако вашите листове пчелен восък образуват прашен филм на повърхността, отстранете го, като внимателно затоплите восъчната повърхност със сешоар.
  • Предлагат се и восъци на растителна основа, идващи от различни източници. Можете да намерите соев восък , восък от жожоба и палмов восък , наред с други. По-голямата част от тези восъци са подходящи за контейнерни свещи, а не за колони или конуси. Горят чисто и са дълготрайни. Тези восъци може да са по-трудни за намиране в местния магазин за занаяти, но са лесно достъпни онлайн.

   Изкуствени восъци

  • Парафиновият восък: Най-разпространените свещи, предлагани на пазара, са изработени именно от парафинов восък. Той е предпочитана суровина от много производители благодарение на ниската си цена и широко приложение, както и на способността си да задържа аромат и да се оцветява равномерно. Можете да го откриете под различни форми – в съдове (чаши, буркани) или като свободностоящи свещи (фигурки). Колкото и да е примамлив ароматът на свещите от парафин, добре е да имаме едно наум, когато ги добавяме в пазарската си кошница. В своята си същност парафинът е восъкоподобно вещество, което е остатъчен продукт след преработката и рафинирането на суров нефт. Често той бива избелен чрез добавянето на други химикали, което позволява неговото оцветяване в желания от производителя цвят. Тъй като се добива от нефт, при горене парафиновият восък отделя сажди и токсини (толуол и бензол) във въздуха, което го прави вреден за околната среда и за нас, особено при изгарянето му в затворени помещения. Толуолът може да причини замайване, дразнене на очите и да окаже негативен ефект върху централната нервна система. Бензолът е отровно и канцерогенно съединение, характерно за нефтените продукти, което е добре да избягваме. Именно поради това е добре да избягваме купуването на свещи от парафинов восък и да предпочетем техните алтернативи.
  • Соев восък: Соевият восък е натурален продукт, който при изгаряне не отделя вредни частици и това го прави безопасен при вдишване. Това е една съществена разлика, която разграничава свещите със соев восък от тези с парафинов восък. Добива се от соеви зърна, които след своето събиране биват премахнати от своите шушулки, леко затоплени и стрити. Мазнината от тях се извлича чрез механични средства или разтворител, като в последствие бива хидрогенирана. Соевият восък се предлага под формата на стърготини или пелети, от които биват изработени соевите свещи. Подлежи както на оцветяване, така и на смесване с благоуханни аромати и масла.
  • Пчелен восък: Пчелният восък е един от предпочитаните материали за изработка на свещи още от древни времена. В същността си той представлява естествен восък, произвеждан от медоносните пчели от рода Apis и има широко приложение. Освен за свещи, той бива използван като смазващо средство, лак за дърво и кожа, за съхранение на хранителни продукти и др. Не е токсичен и се смята за ядливо вещество – на пазара се предлагат восъчни пити с мед, готови за консумация. Характерен за свещите от пчелен восък е както леко сладникавият им аромат, така и специфичният им жълт цвят, който напоследък има тенденция да бъде избелван и оцветяван от производителите. Те имат дълго време на горене и също като соевия восък не отделят сажди и токсини във въздуха след тяхното запалване.

  Съвети за безопасност

  Когато работите с етерични масла, е важно да следвате някои основни правила за безопасност:

  • Винаги използвайте етерични масла в разредена форма.
  • Не използвайте етерични масла върху кожата, ако сте бременна или кърмите.
  • Не използвайте етерични масла върху кожата

  Арома свещите с етерични масла не само омагьосват сетивата ни, но и предоставят редица ползи. Те могат да помогнат при стрес, безсъние, и дори да подобрят концентрацията. Въпреки това, важно е да спазвате препоръките за безопасно използване и дозиране.

  Свържи се с нас

  Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

  За какво се използват ароматните свещи с етерични масла?

  Ароматните свещи се използват за различни цели, като например:
  Релаксация: Ароматните свещи с етерични масла като лавандула, мента или жасмин могат да ви помогнат да се отпуснете и да се отпуснете.
  Концентрация: Ароматните свещи с етерични масла като розмарин, мента или евкалипт могат да ви помогнат да се съсредоточите и да подобрите паметта си.
  Подобряване на настроението: Ароматните свещи с етерични масла като лавандула, жасмин или портокал могат да ви помогнат да се почувствате по-щастливи и спокойни.

  Как да избера правилното етерично масло за свещ?

  Изборът на етерично масло зависи от предпочитанията ви и желаните ефекти. Лавандула за успокоение, лимон за освежаване и розмарин за стимулиране са само някои от възможностите.

  Мога ли да смесвам различни етерични масла?

  Да, смесването на различни масла може да създаде уникален аромат. Пробвайте различни комбинации, но внимавайте с дозирането.

  Има ли рискове от алергии при използване на етерични масла?

  Да, някои хора могат да имат алергични реакции към определени етерични масла. Внимателно тествайте продукта преди да го използвате.

  Къде мога да получа подробни инструкции за изработка на ароматни свещи?

  Подробни инструкции за изработка на ароматни свещи с етерични масла можете да намерите в специализирани ръководства или уебсайтове за хобита и ръчна изработка.

  Виж още

  Етерични масла за суха кожа

  Radostin Valeov

  Етерични масла за пиене

  Radostin Valeov

  Рецепти с етерични масла Дотера

  Radostin Valeov

  Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

  X