Съвети

Етерични масла за пиене

4.8/5 - (5 votes)

Безопасни ли са етеричните масла за вътрешен прием?

Ползи, рискове и как да ги използваме безопасно

Етеричните масла се добиват от растения чрез дестилация или пресоване. Те са концентрирани, ароматни течности, които се използват от векове за ароматерапия, масаж и други терапевтични цели. В последно време навлиза и практиката за пиене на етерични масла. Какви са ползите и рисковете от вътрешния прием на етеричните масла?

Безопасно ли е използването на етерични масла за вътрешен прием?

Използването на етеричните масла като натурален метод за лечение набира все по голяма популярност. Напоследък усилено се заговори за етеричнни масла „за пиене“… Подходящи ли са етеричните масла за вътрешна употреба?

Темата е сложна и заслужава обстоен преглед, особено в контекста на често срещаните и предавани от уста на уста препоръки в стил „Аз лично пия …“ „Аз лично се доверявам…“ „Една приятелка ми каза…“ и т.н.

В ароматерапията има различни школи, които имат различни виждания и съвети за лечение – френска, английска /англо-саксонска/… Едните препоръчват етеричните масла и за вътрешна употреба, други само за дифузия и нанасяне върху кожата.

Френската система на ароматерапия се основава на използването на етерични масла като „лекарства“, но в тази държава да бъдеш „ароматерапевт“ изисква квалификация, подобна на това да бъдеш лекар. Затова препоръчваме да не приемате вътрешно етерични масла без препоръка от подходящо квалифициран терапевт (визира се диплома и образование по темата, което включва познания по химия, анатомия, физиология в допълнение от знания за етеричните масла).

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Самолечението с етерични масла, под каквато и да било форма, не е желателно.

Всеки, който се интересува от ароматерапия знае, че етеричните масла са най-концентрираната и мощна форма на растителен екстракт, който ни дава природата. Тяхната сила е изключителна, но може да бъде и разрушителна, ако не се следват правилата за безопасност.

Въпреки че етеричните масла са студено пресовани или дестилирани на пара от редица цитрусови плодове и обикновени подправки като лимони, портокали, грейпфрути, бахар, босилек, черен пипер, канела, карамфил, копър, джинджифил, розмарин и редица други растителни продукти, които рутинно се използват поглъщани без необходимост от информация за предпазна употреба, етеричните масла не трябва да се поглъщат без задълбочено разбиране на подходящата употреба и рисковете за всяко масло.

Добре ли е да се добавят етерични масла към питейната вода? Само капка?

Етеричните масла са силно концентрирани летливи съединения, извлечени от цели или части от растения – дървесни смоли, цъфтящи храсти, кори от цитрусови плодове, семена, треви и т.н. Един дестилатор може да използва стотици килограми растителен материал и да получи само един килограм етерично масло в замяна. При тези нива на концентрация една капка в чаша вода може да бъде еквивалент на пиене на кутии чай, направен от същата билка!

Концентрацията на етеричните масла е достатъчно висока, а силата им е изключително мощна, така че прием чрез дифузия (приложено чрез аромалампа) или през кожата са достатъчно ефективни методи, които работят в полза на вашето здраве.

Етеричните масла не се разтварят във вода

Етеричните масла не се разтварят във вода и това лесно би могло да се провери, като поставите няколко капки етерично масло по избор в чаша вода. Това, което ще видите е, че капките етерично масло остават на повърхността. дори да ги разбъркате, те пак ще продължат да плуват без да се разтворят. Именно от тук идва проблемът – в зависимост от химичните съставки на маслото, при контакта му с устната кухина, стомаха и червата, има голям риск то да полепне по лигавицата и в някои случаи да доведе до язви, изгаряния и други сериозни увреждания.

Етеричните масла са силно концентрирани субстанциии с индивидуален химичен състав

Химичният състав на всяко етерично масло е различен и зависи от конкретния растителен вид. Така, след прием на етерични масла, в много случаи черният дроб бива натоварен допълнително. В някои случаи в химичния състав на маслата от различни растителни видове има и токсични вещества, които могат да доведат до увреждане и хепатотоксичност. Регулярният вътрешен прием на етерични масла може да доведе до редица негативни последствия за здравето.

Рискове от пиенето на етерични масла

 • Токсичност: Някои етерични масла, като етерично масло от туя, етерично масло от кедър и етерично масло от зимзелен, могат да бъдат токсични при поглъщане.
 • Взаимодействия с лекарства: Етеричните масла могат да взаимодействат с някои лекарства, затова е важно да се консултирате с лекар преди да ги приемате.
 • Алергични реакции: Някои хора може да са алергични към етерични масла, затова е важно да се направи тест за чувствителност преди да се използват.

Може ли етеричните масла, с доказан произход и сертификат за вътрешен прием, да се пият без консултация със специалист?

Съветваме ви да не експериментирате със своето здраве! Когато решите да използвате дадено масло за друго, освен за уелнес и дифузия, се обърнете към някой, който ще ви даде адекватен съвет за неговата употреба. Това, че дадено етерично масло може да се приема през устата не означава, че непременно трябва да започнете да го пиете. Вътрешната употреба не е за всеки. Разбира се, тук не говорим за готови препарати с етерични масла, които са регистрирани като хранителни добавки, и на чиито опаковки производителите са дали конкретни указания за тяхната употреба.

Каква е ролята на специалиста по ароматерапия?

Истинският ароматерапевт има богат опит, много знания, които включват освен познанията свързани с етеричните масла, растителните масла и хидролатите, така и познания свързани с анатомията и физиологията на човешкото тяло.

Каква е неговата роля? Неговата роля не е само да ви продаде масла и да ви каже, че това е панацея! Неговата роля е да ви даде съвет и експертно мнение, като вземе предвид индивидуалните особености на човека и ги съпостави с въздействието, което биха имали етеричните масла върху него.

Освен, че не трябва да поглъщате етеричните масла безразборно, трябва да внимавате с какво се мажете, какво дифузирате, колко често го правите и кой ви е посъветвал да го правите.

Трябва да знаете, че има доста масла, които може да окажат въздействие върху хормоните ви!!!

Съвети за безопасна употреба на етеричните масла

 • Не нанасяйте неразредено масло върху кожата и лигавиците. Това може да причини изгаряне, възпаление на кожата или чувствителност към светлина. Разреждайте с базово масло преди нанасяне – в съответна концентрация. Изключения правят лавандула и чаено дърво върху изгаряния, ухапвания от насекоми, пъпки и други кожни обриви, стига да не сте с много чувствителна кожа.
 • Използвайте само чисти етерични масла от растителен произход
 • Не превишавайте допустимите дози. Правилото е по-малкото е повече! Използвайте по-малко количество и ако е необходимо, постепенно увеличавайте.
 • Направете тест за чувствителност преди употреба. Поставете 2% разтвор в ямката на лакътя или на тила в основата на косата. Дванадесет часа са достатъчно за реакция. Ако се появи зачервяване или сърбеж, намалете концентрацията или използвайте друго масло.
 • Първите два сеанса при ароматни вани не трябва да превишават 20 мин.
 • Не приемайте етерични масла вътрешно, освен ако не са ви предписани от първокласен специалист- лекар, ароматерапевт или хомеопат.
 • Редувайте етеричните масла. Ежедневното нанасяне на една и съща комбинация от масла върху цялото тяло не бива да надвишава 2 седмици
 • Маслата се пазят затворени, на тъмно, недостъпно за деца място. Топлината също не е препоръчителна.
 • Винаги почиствайте добре шишенцата и капачките (особено при базовите масла)
 • Бъдете внимателни при използване на етерични масла при бебета и деца, винаги съобразявайте дозировките при строго спазване на правилата за безопасност. Когато лекувате деца с етерични масла, използвайте наполовина или с една трета по-малка дозировка и избирайте само нетоксични масла.
 • Не използвайте етеричните масла по време на бременност, особено през първите 3-4 месеца.
 • При възрастни и отпаднали хора, при сърдечни заболявания, епилепсия, бронхиална астма и астматични състояния маслата да се прилагат само след консултация с лекар.
 • При непоносимост към миризмата да не се прилагат етерични масла
 • Бъдете предпазливи с онези масла, които предизвикват фоточувствителност (фототоксични масла). Цитрусовите етерични масла дразнят кожата, а някои от тях предизвикват неравномерна пигментация при излагане на солариум или слънчева светлина. Изчакайте поне 4 часа преди да изложите кожата на ултравиолетова светлина.
 • При съчетание с други лекарства етеричните масла засилват действието на антибиотика, а някои от тях елиминират ефекта на хомеопатичното средство
 • Избягвайте етерични масла със съмнителен етикет. Не купувайте неразредени етерични масла, ако са в прозрачни, пластмасови шишета.

Внимание! Предозирано етерично масло, било през кожата или чрез инхалации, може да предизвика гадене, главоболие, кожно раздразнение емоционално разстройство или усещане за унесеност. Вдишването на чист въздух помага за отминаване на тези симптоми. При раздразнение на кожата почистете с базово масло, а не измивайте с вода!

Винаги се консултирайте с ароматерапевт, лекар или друг квалифициран специалист, преди да започнете да приемате етерични масла вътрешно.

Тази статия е само за информационни цели и не е предназначена да замени лекарска помощ.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Безопасни ли са етеричните масла за пиене?

Пиенето на етерични масла е потенциално опасно и не се препоръчва от лекари и ароматерапевти. Някои масла са токсични, други дразнят стомаха, а евентуални реакции могат да бъдат от леки до сериозни.
Важно:
Винаги се консултирайте с лекар, преди да пиете етерични масла.
Пазете етеричните масла далеч от деца и домашни любимци.

Мога ли да пия етерични масла със сертификат за вътрешна употреба?

Няма етерични масла, които да са научно доказани като безопасни за пиене. Дори масла, които се считат за „безопасни“ за локално приложение, могат да бъдат токсични при поглъщане.

Какви са алтернативните методи за приложение на етерични масла?

Ароматерапия: Вдишването на етерични масла е най-безопасният и ефективен начин за тяхното приложение.
Локално приложение: Етеричните масла могат да се прилагат локално върху кожата, разредени с базово масло.

Виж още

Етерични масла dōTERRA – стандарт за качество и мнения

Radostin Valeov

Възбуждащи етерични масла

Radostin Valeov

Етерични масла при хрема

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X