Съвети

Ароматерапия – етерични масла в домашната аптека

5/5 - (4 votes)

Защо трябва да включим етеричните масла в нашата домашна аптека?

Аромотерапията е древна практика, която използва силата на ароматите, за да подобри физическото и емоционалното състояние на човека. Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които притежават мощни лечебни свойства. Противогъбичното, антибактериално и антивирусното им действие ги превръщат в незаменим помощник при лечението на някои болезнени състояния, а също и при профилактиката срещу други. Доказано е също, че спомагат за добрата почивка, облекчават главоболието и дискомфорта, подпомагат доброто храносмилане и лечението на простудни заболявания.

Ползи от ароматерапията

Аромотерапията може да се използва за лечение и облекчаване на различни състояния, като:

 • Стрес, тревожност и депресия
 • Главоболие и мигрена
 • Настинки и грип
 • Болки в мускулите и ставите
 • Кожни проблеми
 • Безсъние

Етеричните масла могат също така да се използват за подобряване на настроението, концентрацията и паметта.

Направи безплатна онлайн консултация!

Възползвайте се сега от нашата безплатна консултация! Свържете се с нас чрез формата за контакт и ни разкажете за Вашия проблем или нужди!

Какви лечебни свойства притежават етеричните масла?

Етеричните масла са изключително мощни билкови съюзници, които можем да добавим към нашaта домашна аптека. Основните свойства на маслата са:

 • Антибактериални: Етеричните масла са ефективни срещу широк спектър от бактерии, включително стафилококи, стрептококи, ешерихия коли и други. Те се използват за лечение на инфекции на кожата, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и други.
 • Антивирусни: Етеричните масла имат противовирусни свойства срещу различни вируси, включително грип, настинка, херпес и други.
 • Антигъбични: Етеричните масла са ефективни срещу гъбички, които причиняват инфекции на кожата, ноктите, косата и други.
 • Антипаразитни: Етеричните масла могат да помогнат за убиване на паразити, които причиняват инфекции като лямблиоза, токсоплазмоза и други.
 • Анестетични: Някои етерични масла имат анестетични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката.
 • Антидепресантни: Етеричните масла могат да помогнат за подобряване на настроението и намаляване на тревожността и стреса.
 • Спазмолитични: Етеричните масла могат да помогнат за облекчаване на спазмите в стомашно-чревния тракт, мускулите и други.
 • Отхрачващи: Етеричните масла могат да помогнат за разхлабване на секретите в дихателните пътища и улесняване на дишането.
 • Противовъзпалителни: Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на възпалението при различни състояния, като артрит, алергии и други.
 • Регенериращи: Етеричните масла могат да помогнат за регенерацията на кожата и други тъкани.

Как да използваме етерични масла за ароматерапия?

Начинът, по който използваме етеричните масла, може да определи доколко ефективно етеричното масло ще доведе до желаните резултати. Те могат да изиграят значителна роля за подобряване на психическото и физическото ни благосъстояние, когато се използват разумно и внимателно.

Етеричните масла могат да се използват по различни начини, включително чрез вдишване, масаж, компреси или ароматизиране на помещения.

 • Вдишване: Вдишването на етерични масла е един от най-ефективните начини за усвояването им от организма. Това може да стане чрез дифузия или вдишване на чисти масла.
 • Локално приложение: Етеричните масла могат да се прилагат локално върху кожата, като се смесят с базово масло или се добавят към кремове, лосиони и други козметични продукти.
 • Прием през устата: Някои етерични масла могат да се приемат през устата, но това трябва да се прави само под лекарско наблюдение.

Ефективни методи за ароматерапия

Дифузия: изпаряване/разпространяване на аромата

Изпаряването на етерични масла представлява освобождаване на летливите съединения от състава им във въздуха, което на свой ред позволява да ги вдишвате. Чрез изпаряването, етеричните масла освежават въздуха вкъщи или в офиса, борят се с микробите във въздуха и помагат на цялото семейство да усети ползите. А бонусът и най-голямото удоволствие всъщност е, че постигат всичко това чрез чудесни аромати.

Можете напълно да трансформирате характера на стаята само за няколко минути, като използвате няколко капки от любимо етерично масло или синергична комбинация в дифузер. Ароматерапевтичните дифузери също са идеални за изчистване и пречистване на въздуха.

Ароматерапевтичните дифузери разпръскват етеричните масла в помещението по много различни начини. Предпочитаният метод на дифузия не загрява етеричното масло, като вариантите са микродифузер или дифузер с вентилатор за пропускане на хладен въздух през филтър, напоен с етеричното масло. 

Вана

Етеричните масла могат да се използват във ваната както за терапия, така и за удоволствие!

Добавете 2-3 капки (и не повече от 8 капки) етерично масло или любимата ви синергична комбинация във ваната. Напълнете ваната както обикновено и добавете етеричното масло (или синергична комбинация) към водата. Дръжте вратата на банята затворена, за да гарантирате, че ароматът ще остане в помещението и няма да се разсее. Може да добавите етеричното масло директно във ваната и енергично да разпръснете с ръка преди да влезете, но по-добрият и безопасен вариант е да разредите предварително в супена лъжица растително масло, чаена лъжичка мед или половин чаша пълномаслено мляко (медът и млякото са отлични емулгатори и ще помогнат на етеричното масло да се разтвори във водата). Без емулгатор (или много енергично разпръскване с ръка) етеричните масла просто ще останат да плуват по повърхността и при излизане от ваната ще полепнат по кожата, което на практика е еквивалентно на прилагане без разреждане върху кожата.

Винаги проверявайте дали маслото, което използвате, е подходящо за къпане и внимавайте ако имате наранена кожа. Избягвайте контакт с вътрешното ухо и очите.

Лавандулата и лайката са най-безопасните масла за приложение във ваната от всички вкъщи поради нежните им и недразнещи свойства.

Не използвайте масла, които сенсибилизират или дразнят кожата. Ако искате да експериментирате, избягвайте фоточувствителни масла (напр. бергамот). Не забравяйте, че етеричните масла не се разтварят и не се разреждат във водата.

Масаж

Ароматерапевтичният масаж е един от най-добрите и ефективни начини да се насладите на ароматерапевтичните етерични масла, като се комбинират ползата от допира и терапевтичния ефект на етеричните масла. Добавянето на етерични масла към масло за масаж може да спомогне за релаксация, както и за облекчаване на напрежение, болка, спазми и т.н. Масажът отпуска мускулите и подобрява кръвообращението и лимфния поток, успокоява физическото напрежение и облекчава психическия стрес.

Преди да ги нанесете върху кожата, етеричните масла трябва винаги да се разреждат във висококачествено базово масло. Нормалното разреждане е около 10-20 капки етерично масло на 30 мл. базово масло. Чувствителната кожа може да изисква половината от тази концентрация или дори по-малка. Масажът при малки деца и много възрастни хора също изисква значително по-ниска концентрация.

Може да създадете ваше собствено масажно масло, като комбинирате приблизително 5 мл. от избраното етерично масло (или комбинация от няколко масла) с 200 мл. органично базово масло от сладък бадем, лешник или слънчоглед.

Друг вариант е да добавите 15 капки етерично масло към 30 мл. базово масло за домашна употреба. Масажирането на ходилата с това масажно масло ще спомогне за навлизането на етеричните масла в кръвообращението. Най-подходящи за тази цел са релаксиращи масла като например лавандула или цитруси.

Компрес

Компресът е локален начин на приложение. За компресът с етерични масла е необходима чиста памучна кърпа, напоена с вода съдържаща етерични масла, която се поставя върху проблемната зона. Компресът може да бъде студен или топъл, в зависимост от целта.

 • топли/горещи компреси: отпускат мускулатурата, намаляват схващанията, облекчават болката и разширяват кръвоносните съдове. Използват се при хронични състояния и при болки в гърба, простуда, артрит, ревматизъм, абсцеси, болки в ушите и дори зъбобол.
 • студени компреси: намаляват възпалението и свиват кръвоносните съдове, намаляват кръвоснабдяването на третирания участък. Използват се при остри състояния, главоболие (на челото и тила), треска, възпалителни състояния и отоци, като първа помощ за изкълчвания и други наранявания.

Напълнете малка купа с вода, добавете 3-5 капки етерично масло. Разбъркайте бързо, накиснете кърпата, изстискайте и поставете на място. Повторете при нужда.

Ароматизирана възглавница

Една или две капки ароматерапевтично масло върху калъфка за възглавница или върху салфетка вътре в калъфката за възглавница е прекрасен начин да се насладите на успокояващия и терапевтичен ефект на етеричните масла. Внимавайте да не попадне масло в очите ви!

Предпазни мерки при употребата на етерични масла

Етеричните масла са силно концентрирани и е важно да се използват правилно и според указанията на производителя. Ето някои важни предпазни мерки, които трябва да се вземат предвид при употребата на етерични масла:

 • Винаги използвайте етерични масла, които са висококачествени и сертифицирани за безопасност.
 • Започва с малки дози и постепенно увеличавайте количеството, докато откриете това, което е подходящо за вас.
 • Не използвайте етерични масла върху чувствителна кожа или върху открити рани.
 • Не използвайте етерични масла върху бебета и малки деца.
 • Не приемайте етерични масла през устата, освен ако не сте получили изрично предписание от лекар.
 • Пазете етеричните масла далеч от деца и домашни любимци.
 • Ако имате някакви здравословни проблеми, консултирайте се с лекар, преди да започнете да използвате етерични масла.

Къде да намерите етерични масла

Можете да намерите етерични масла в специализирани магазини за здраве и красота, аптеки, както и онлайн. Сайтовете за онлайн продажби са удобен начин да закупите етерични масла, ако не можете да намерите физически магазин в близост до вас. Важно е да се уверите, че избирате качествени продукти, които са сертифицирани като органични, 100% чисти и натурални.

Аромотерапията е естествен и безопасен начин да подобрите здравето и благосъстоянието си. Разбира се, важно е да се отбележи, че етеричните масла не са заместител на традиционните медицински лечения. Ако имате сериозно заболяване, трябва да се консултирате с лекар.

Свържи се с нас

Ако имате въпроси може да се свържете с нас 🙂

Какво е ароматерапията?

Ароматерапията е използване на етерични масла, извлечени от растения, за подобряване на физическото и психическото здраве.

Кои са основните ползи от ароматерапията с етерични масла?

Етеричните масла могат да помогнат при редица проблеми като стрес, безсъние, болки, простуди и дори при кожни проблеми.

Какви са най-популярните етерични масла за домашна аптека?

Лавандула, чаено дърво, евкалипт, мента, розмарин и лимон са често използвани поради тяхното успокояващо, антисептично и стимулиращо действие.

Кои етерични масла помагат при главоболие?

Маслата от мента, лавандула и босилек се считат за ефективни при облекчаване на главоболия и напрежение.

Може ли ароматерапията да помогне при стрес и тревожност?

Да, много етерични масла, като лавандула, чайно дърво и бергамот, се използват за намаляване на стреса и тревожността.

Как да съхраняваме етеричните масла?

Те трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина, за да се запази тяхната ефективност.

Виж още

Етерично масло за успокоение

admin

Как да разреждаме етеричните масла

admin

Магазин за етерични масла

Radostin Valeov

Виж как може да вземеш -25% от всички продукти на doTERRA

X